DELA

Skildrar barns vardagskultur

26 barn från tio olika länder har dokumenterat och jämfört livet i sina hemländer med livet på Åland.
Med fotografier, föremål och målningar berättar de hur de upplever sin vardag.
”Här låser ingen dörren på natten…i början förstod jag inte varför”. Så skriver en lettisk flicka som nu bor på Simskäla i Vårdö. Ett annat barn har ställt ut sina ryska dockor. När hon bodde i S:t Petersburg brukade hon leka med dem, nu står de mest på hyllan, skriver hon som förklaring.
Utställningen ”Vardag, barn i många kulturer” är resultatet av etnologen Staffan Beijars och Nordens instituts ettåriga projekt, en etnologisk samtidsdokumentation av barns mångkulturella vardag.

Barnens synvinkel
Barn i tio till trettonårsåldern har deltagit och dokumenterat sin vardag under vintern och våren 2009. De flesta kommer från andra länder än Finland eller har invandrade föräldrar.
– Det är knepigt att säga vad mångkultur är. Några barn har även representerat skärgården, säger Staffan Beijar.
Han har jobbat nära barnen under året och tagit deras tankar på allvar. Totalt har barnen tagit 2000 fotografier och Beijar har intervjuat varje barn åtminstone två gånger. Utställningens teckningar och fotografier är helt och hållet barnens verk, utan någon inblandning från vuxna.

Bastu och esplanader
Teckningarna föreställer barnens syn på ”sin värld”. Ett barn har ritat en jordglob där Finland representeras av en bastu. En annan konstnär har tolkat Mariehamn genom en esplanad och de klassiska orangefärgade sopkorgarna.
Några av barnen har fotograferat familj, vänner och fritidsaktiviteter på Åland och sedan tagit liknande bilder i sina hemländer. I en videoinstallation får besökaren se exempel på baltiskt och åländskt skolliv där språk från hela världen hörs.
– Vi glömmer ofta att många av barnen som flyttar hit faktiskt inte kan svenska när de börjar skolan.
Utställningen visas på Ålands museum mellan den 20 januari och den 28 februari. I morgon, tisdag, närvarar några av konstnärerna på vernissagen kl 18-20.

tanja.lonnqvist@nyan.ax

tfn 528 463


Foto: MARIA PALME