DELA

Ugnskorv och potatismos – tröstmat de luxe

Erkänn.
Du tycker att korv är ganska gott, särskilt om den smakar lite menlöst salt och fett, så där som du är van med från barndomen.
Det är därför en hjärtstoppare som blå länkkorv fortfarande är en storsäljare
Vanlig korv har dåligt rykte. Den är animaliskt fett, fullt med e-nummer, gjord på restprodukter, översaltad och i gourmet-mun inget att ha. På listan över godkända skamfyllda njutningar kommer en korven långt, långt ner, mycket lägre än att svulla Billys-pizzor eller hamburgare.
Och ändå. En rejäl ugnskorv med senap och ketchup i den uppskurna skåran, rejält med smält ost på och stekt så att den blivit lite brun och fettet börjat spraka ur den. Serverad med hemlagat potatismos med den där lenheten som kommer om man inte snålar med smöret.
Det är klassisk tröstmat, sådan som smakar som när man var barn, är mild och snäll, går snabbt och enkelt att tillreda och är billig.


Testar korvar
Matrutan gav sig i kast med att testa några korvar, blott ett axplock ur det tämligen enorma utbud som i dag finns på vardagskorv. För spänningens skull lade vi till en spansk, kryddad fläskkorv, och för breddens skull en kycklingkorv och en (håll i er nu) tofukorv.
Tofu görs av sojabönor, har en tämligen neutral smak och används till exempel i det kinesiska köket och som ersättning för mjölkprodukter för mjölkallergiker.


Klassiker
Som nollpunkt börjar vi med klassikern, den blå kringlan. Tjock, rund och mjuk. Tillredd enligt traditionen i min familj, med senap, kethcup och ost. En rejäl bit korv, en klick potatismos – in i munnen.
Mmm. Smakar som vanligt. Inte så mycket, ärligt talat, men tryggt.


Mera kött
Nästa korv har lite högre kötthalt, är lite mera rökt (palvad står det på paketet). En helt annan spänst i konsistensen, och mycket tydligare smaker. Det rökiga känns dock lite för påträngande.
Vidare till en ostkorv, hög kötthalt, ost insprängd i korven – bingo. Vi är i korvhimlen. Salt, fett, ostigt. Ett återbesök hos blålänken accentuerar skillnaden. I jämförelse är den nästan söt, smaklös och lite sladdrig. Som om det skulle gå att sila den mellan tänderna om man försökte.


Horrör
Efter att ha rensat munnen med lite mos går vi vidare till tofukorven. Eller grilletten då, som det står på paketet.
Ska vi säga så här: om det finns en skapande makt så var det inte den goda sidan som uppfann tofugrilletten. Äcklig, grynig konsistens, en sötaktig smak av skämda jordnötter och kanel, inget fett, ingen sälta. Mitt råd är: Är du vegetarian, grilla aubergine och halloumi och ät falaffel till moset. Inte tofugrilletter.
Kycklingkorven beter sig märkligt. Skalet liksom smälter av i värmen. Själva korven är – snäll. Den smakar som prinskorv, lite snällt och barnsligt, med en ok konsistens. Hade jag inte läst på paketet att den innehåller kycklingen hade jag nog inte tänkt på det.


Smakvinnare
Sist men inte minst, den spanska finkorven. Den steker vi i panna (liksom grilletten och kycklingkorven). Och ok. Den uppfyller inte tröstmatskravet på förankring i barndomen och snäll smak, men attans vad god den är. Den bombar in i munnen med kryddor, chilisting och tuggmotstånd, men den passar uruselt med potatismos.
För den som vill uppleva en klassisk korv- och mosmiddag kommer här det enda man behöver – recept på hemlagad potatismos.
Ta för all del den extra tiden på er att skala potatisen. Går inte att jämföra på långa vägar med fryst mos eller pulver, om det inte är det som triggar dina barndomsminnen förstås.


Hemlagat potatismos
1 kg potatis (10-12 st)
vatten
salt
2 1/2 dl mjölk
1 msk smör
2 krm vitpeppar
1 krm socker

Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick smör. Krydda med salt, peppar och socker. Rör moset slätt och poröst.
Potatismoset kan smaksättas med rivna morötter, finstrimlad purjolök eller hackat kryddgrönt. Grönt potatismos får man genom att blanda i hackad, kokt spenat, mangold eller broccoli.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax