DELA

Strössla på med grönt

Vi strör på ost, vi strör på socker, vi strör på nötter. Ett sammanfattande ord för detta är strössla. Det har jag läst i en mattidning för snart tio år sedan. Ordet använder jag inte, men nog handlingen. Och tidningen finns till hands hela tiden.
Det kommer allt mer nu av det gröna. Dyker upp här och där i de vildvuxna hörnen av trädgården. Gräslök, luftlök, rucola, mynta, persilja, timjan, dragon, citronmeliss. Det är allt kryddgrönt som man inte behöver göra någonting åt, bara man låter persiljan och rucolan växa upp och fröa av sig. Och håller efter myntan så den inte sprider sig. Det fungerar perfekt.
Och när de väl tittar fram, låt dem inte bara stå där och bli gamla. Klipp och ät. Strössla på allt du äter.
Strössel är en blandning av kryddgrönt och annat som passar till olika rätter. Till kokt potatis och kota morötter kan man ha


Olivströssel

1 dl svarta oliver med kärnor
2 vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
2 msk grovhackad timjan

Kärna ur oliverna och hacka dem fint (oliver med kärnor är godare än de färdigt urkärnade). Skala och hacka vitlöken och blanda alla ingredienser. Ställ fram i skål på bordet.


Pestoströssel

Pesto görs oftast med basilika, men eftersom gården är rik på rucola så brukat jag ta den istället.
0,5 dl pinjenötter
2 vitlöksklyftor
0,5 dl hackad rucola
0,5 dl färskriven parmesan

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, hacka eventuellt grovt. Skala och finhacka vitlöken, blanda allt.
Strö på nykokt pasta eller ris. Prova också på nypotatis.
Inte strössel direkt, men smaksatt salt kan man också göra själv.
Blanda 1 tsk gourmetsalt med rivet skal av en citron och 2 msk hackad färsk rosmarin. Det här är gott att strö på grönsaker som stekts i ugnen.


Strösslad rabarber

Har någon tänkt på att smulpaj täcks av en form av strössel.
Nu när rabarbern fortfarande är någorlunda späd (tag bort de skaft som växer sig stora så kommer det upp nya!) så är smulpaj på rabarber väldigt gott.
De smulor jag brukar strössla över rabarbern var tidigare 100 g smält smör, som blandas med 3 dl socker, 1 dl vetemjöl och 2 dl havregryn.
Numera blir det mer och mer nötter i strösslet. Det finns att köpa färdiga nötblandningar som kallas något i stil med müslimix – flagade och hackade bitar av nötter plus litet russin.
Först rör jag ner socker, 1 dl nötter och havregryn i smöret. Så späder jag mer mera nötter om det ryms och litet vetemjöl för att binda ihop.
Vill man så kan man dessutom ringla över litet ingefärssirap. Rabarber och ingefära är gott ihop.


Bönsallad

Sallader är fin sommarmat, men inte alltid så mättande. Med bönor blir de klart matigare.
Börja med att lägga bönorna i blöt kvällen före. Till salladen behövs 2 dl, men man kan med fördel koka en större sats och frysa in. Behändigt att ha till hands.
2 dl black eye-bönor
2 persikor
1 knippe vattenkrasse eller annat grönt
1 liten strimlad purjolök
1 stjälk selleri, strimlad
1 msk pressad limesaft
2 krm spiskummin, stött eller mald
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka de blötlagda bönorna i lätt saltat vatten tills de är mjuka, men inte faller sönder. Det tar ca 20 minuter. Slå av vattnet och låt bönorna kallna.
Kärna ur persikorna och skär köttet i bitar. Hacka vattenkrassen och blanda med strimlad purjolök och selleri. Blanda allt med bönorna och limesaften. Smaka av med salt, spiskummin och svartpeppar.
Tips. För att få ut den bästa smaken av spiskumminet kan man rosta det i en torr stekpanna innan man stöter sönder fröna.


Sommarsvalka

Mynta och te hör ihop, inte sant. Här får den ge extra sting åt iste, för varma sommardagar.
1 l vatten
1 msk Earl Grey te
3 msk råsocker (eller vanligt)
0,5 dl pressad citron
ca 1 dl blad av mynta
Koka upp vattnet, slå det på tebladen i en kanna och låt dra 3 minuter. Sila av och låt teet kallna.
Blanda i citronsaft och mynta och ställ i kylskåpet tills teet är riktigt kallt. Servera med isbitar och tunna skivor av citron.