DELA

Fisk- och skaldjursparadiset Kochi

I dagens Matruta berättar Frans Janssons, Nyans korrespondent i södra Indien, om en matupplevelse i särklass på strandrestaurangerna i Fort Kochi.
Fort Kochiområdet i Kochi i den sydindiska delstaten Kerala är ett mecka för fisk- och skaldjursfantaster. På Fort Kochis östra strand visar fiskförsäljarna upp sitt dagsfärska och till stor del levande utbud med allt från stora räkor, små räkor, musslor hummer, krabba, bläckfisk, haj och tonfisk.
Kochis geografiska placering bidrar till fiskförsäljarnas breda utbud. Det finns nära tillgång till både havs- och färskvattenfiske. Staden ligger precis vid den Indiska oceanen och bara ett stenkast inåt land finns de för Kerala så berömda bakvattnen. Bakvattnen är ett enormt system av färskvattenkanaler och sjöar.
En del av fisket kan man betrakta samtidigt som man argumenterar om priset för sina krabbor.

Knutpunkt
Kochi har alltsedan 1300-talet farit en knutpunkt för handel med kryddor, och många kulturer har satt sina spår i stadsbilden. Ett av de tydligaste spåren är en kinesisk fiskemetod med stora nät i ramar av teak och bambu, som sänks ner och lyfts upp ur vattnet.
Näten är belägna längs stranden där fiskförsäljningen sker. De har stått där sedan mitten på 1300-talet och används än idag. Då näten stiger ur vattnet kan man promenera ut på bryggan som ansluter dem och kika vad som kommer upp.
Lite räkor, mest krabbor och några fiskar av olika sorter.

Längs stranden
Innan vi bestämmer oss för vad vi vill äta strosar vi längs strandpromenaden och inspekterar alla fiskstånd. Några består bara av en pall med en hink musslor på.
Andra är långbord med tillhörande soltak. De större fiskstånden har vanligen ett bord med dagens fiskar. Allt från barracuda och tonfisk till oidentifierade småfiskar. Nedanför fiskbordet står tiotals buckliga plåtbyttor eller färggranna plasthinkar med all slags andra skaldjur.

Levande krabba

Krabborna lever. Många av fiskarna lever och hela området är höljt i fisklukt. Det luktar inte illa utan det doftar hav och färska skaldjur. Försäljarna är ivriga med att visa hur färska deras produkter är.
Efter att ha luktat på ett tiotal olika räkor och noggrant inspekterat minst lika många gälar köper jag ett halvt kilo stora havsräkor och ett halvt kilo bläckfisk. Efter en intensiv men vänlig diskussion landar priset på 300 rupies (ungefär fem euro) och försäljaren placerar skaldjuren i en blå plastpåse.

Uteservering
För att få sina inköp tillagade är det bara att strosa genom en lummig park fylld av glassförsäljare och lekande barn. På andra sidan parken finns massvis av restauranger som tillreder skaldjur enligt önskemål, till mycket rimliga kostnader.
Vi slår oss ner uteserveringen och enas om att skaldjuren skall grillas med ingefära, vitlök och lime. Kolgrillen och hela tillagningen kan beskådas från våra platser. Doften av grillat och ingefära sprider sig över uteserveringen under tiden vi väntar.

Direkt från grillen
Räkorna och bläckfisken bärs ut rykande heta direkt från grillen. Vi hugger förväntansfullt in. På fatet finns inget annat än de knapriga skaldjuren och en varsin limehalva. Räkorna är skurna på ovansidan och tarmen uttagen, resten av skalet är kvar. Skåran är fylld med riven ingefära och pressad vitlök. Räkorna är saftiga och har tagit åt sig en fyllig och fräsch smak av kryddningen.
Bläckfisken är rensad skuren i tunna ringar och har blivit alldeles knaprig på grillen. Den är kraftigt kryddad. Förutom våra önskemål har det smugit sig med en rejäl näve chilli. Ingefäran och chillipulvret har format ett täckande skal över bitarna. Kryddornas knaprighet och det sega bläckfiskköttet kompletterar varandra ypperligt.
Att pressa över en gnutta limesaft lättar de intensiva smakerna en aning.

Mera mat
Dagen efter återvänder vi. Denna gången blir det ett slags små färskvattenmusslor tillagade enligt traditionellt keralarecept. Musslorna är stekta med mycket vitlök, en gnutta ingefära och den myntaliknande örten tulasi. Vi äter musslorna för hand, ur bananblad. De är saftiga och mjuka i konsistensen. Vitlökssmaken präglar rätten, men tar ändå inte över musslornas egen distinkta smak.
Skaldjuren i Kochi är inte bara smakmässigt de bästa jag ätit. Den kulturella miljön, närheten till fisket, den pittoreska men ändå så professionella tillagningen och möjligheten att själv plocka åt sig de färska skaldjur man vill ha ger mer än guldkant åt matupplevelsen.

Frans Jansson