DELA

Det mycket lilla julbordet

Det verkar som om allt fler skär ner på antalet rätter på julbordet. Kanske sprider man dem över flera dagar, sparar något till nyår och något annat till tretton. Så Matrutan följer trenden och dukar upp ett nästan minimalt julbord.
Jag hart funderat på vad jag inte vill avstå från till julen. Förr var det allt möjligt. Nu börjar det bli lutfisk. Lutfisk som jag inte ens vet om är gott. Men lutfisk vill jag ha.
Så det blir en snabblagad laxcarpaccio som inledning. Så lutfisk, kokad på ett nytt sätt. Om det blir fisk över så finns det ett recept för det också. Och istället för skinka blir det revbensspjäll med rödkål.
Som avslutning kanske en chokladpralin till kaffet.

Laxcarpaccio
gravad lax i bit
olivolja
citron eller lime
rosépeppar
koriander
rucola
parmesan

Plocka bort eventuella ben ur laxfilén och skär den på snedden i tunna skivor. Blanda två delar olivolja med en del (eller mer, beroende på smak) pressad citron- eller limesaft. Krossa en tesked var av koriander och rosépeppar i en mortel.
Bred ut laxskivor i lämplig ask, droppa på av olja-citron och strö på en liten nypa pepparblandning. Så nytt varv lax och kryddor så långt laxen räcker. Täck över och ställ i kylen. När laxen serveras brer man ut skivorna på ett stort fat och lägger på rikligt med blad av färsk rucola och hyvlad parmesan.
Laxen kan läggas på fat och serveras direkt, men klarar sig också bra upp till ett par dagar i kylskåpet.

Lutfisk
Ett för mig nytt sätt att koka lutfisk hörda jag på radion nyligen.
Kökschefen i riksdagens café hade lärt sig knepet i Norge och faktum är att jag nu har fått ögonen på det i en norsk bok med fiskrecept i min hylla.
Man lägger den urvattnade lutfisken i en kastrull och strör på 1 msk salt per kilo fisk. Har man mycket fisk kan man lägga på ett varv fisk till med salt. Lägg på locket, ställ kastrullen på svag värme på spisen (läge 2-3) och när fisken har gett ifrån sig så mycket vatten att det täcker fisken så är den klar!
Till lutfisken serverar vi som omväxling en vitvinssås och knaperstekt, strimlad bacon. Bacon till lutfisk är gott! Kokt potatis hör också till.

Vitvinssås
2 dl fiskbuljong av tärning
1,5 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin eller torr äppelcidervinäger
1 dl grädde
1 tsk osötad senap
salt
vitpeppar

Koka upp fiskbuljongen. Rör ihop mjöl och vin och slå det i buljongen under omrörning. Tillsätt grädden och låt koka 3-5 minuter. Smaka av med senap salt och peppar.
För lutfiskrester kommer här ett recept:

Suffléplättar med lutfisk
4-5 dl kokt lutfisk
4 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 ägg
1 msk majsena
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar

Tag bort skinn och ben på den kokta fisken. Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner gulorna i mjölredningen en i taget. Lägg i fisken och krydda. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i blandningen.
Grädda smeten i plättpanna, bara på den ena sidan. Lägg ihop plättarna två och två med de ogräddade sidorna mot varann. Lägg dem på en plåt, täck över ordentligt och ställ kallt.
När plättarna skall serveras ställer man ugnen på 200 grader. Ställ in plåten för ca 8 minuter tills plättarna pöser upp. Servera genast på salladsbädd med knaprig bacon.

Revbensspjäll
1,5 kg revbensspjäll
salt (ca 1 tsk) och peppar
1 tsk malen ingefära
1 tsk sambal oelek
0,75 dl flytande honung
200 g katrinplommon

Dela revbensspjällen i lämpliga bitar. Lägg dem i ugnsform och krydda med salt, peppar och ingefära. Pensla runtom med sambal oelek och honung. Stek i 225 graders ugn 1-1,5 timmar. Låt plommonen steka med de sista 10 minuterna.

Rödkål
1 huvud rödkål, 750g – 1 kg, strimlat
1,25 dl socker
1 msk salt
1 msk honung
1 lagerblad
3 kryddnejlikor
1 dl rödvinsvinäger
1 dl olja till marinaden
1 dl olja till stekning
2 gula lökar i tunna klyftor
2 äpplen i bitar
2 dl vatten
1 dl rödvin
2 msk rödvinbärsgelé
2 msk maizena redning

Lägg den strimlade rödkålen i ett durkslag och spola över hett vatten så den slaknar. Blanda socker, salt, honung, lagerblad, nejlikor och vinäger. Rör ner oljan och blanda till en marinad. Lägg i kålen och rör om. Låt stå 10 minuter.
Värm oljan i en gryta och fräs lök och äpple. Tillsätt rödkålen och fyll på med vatten, vin och gelé. Låt småputtra i 20 minuter, eller tills kålen känns mjuk. Red vid behov av med maizena redning, som kan strös direkt i maten.

HARRIET TUOMINEN