"Fredag 30.1 2015"
REGERINGEN. BRA START Landskapsregeringen har visat goda intentioner under sina första 100 dagar vid makten, men det är för tidigt att avge ett betyg över ministrarna. Foto: Stefan Öhberg

Betyget får vänta – men starten lovar gott

Publicerad: 04/03/2012 22:00

Ledare Regeringen Gunell har suttit vid makten i 100 dagar. Men än är det för tidigt att avge dom.
Nej, man kan inte kan göra bokslut över en regering efter blott hundra dagars regerande. Politik är en urkraft, men en långsam och seg sådan. Att lägga om politisk kurs är som att vända en oljetanker i Lemströms kanal, bökigt och tidskrävande och kräver ibland att man ritar om kartan först.
Ändå är de 100 första dagarna allmänt tagna som den tid då en regering har fria händer att göra vad den vill, den tid då den har carte blanche att lägga rutten för mandatperioden.
Och efter de hundra dagarna kan vi ana hur ministrarna och deras partier väljer att lägga fokus inför de kommande åren.

Klart mest framfusig, ljudlig och synlig av ministrarna har näringsministern Fredrik Karlström varit. Föga förvånande, kanske, entreprenör som han är. Han har lagt fram idéer om pristävlingar, om nya bidragssystem och om rådslag. Vissa har han förstås skakat om, så där ska ju inte en minister bete sig.
Men Karlström är en frisk fläkt, och förhoppningen är att han hittar en balans mellan sin egen iver att förändra och trögheten i systemet – och mod att ta de svåra besluten – då har både näringslivet och jordbruket någon att luta sig mot.
I Nya Ålands granskning av regeringens första tid visar ministrarna på att arbetet är påbörjat med många av de frågor som fanns beskrivna i regeringsprogrammet. Men de får också kritik av oppositionen för att det mesta satts igång med arbetsgrupper och utredningar, trots att valvinnarna i valrörelsen propagerade för mer verkstad och mindre snack.
Och det är just där, i gränslandet mellan utredning och beslut, som regeringens framtida slutbetyg finns att finna. I regeringsprogram och uttalanden har man satt höga mål, talat om ett nytt sätt att styra och nya tider för Åland. Om detta stannar vid arbetsgrupper och mer eller mindre status quo kommer domen att bli hård. Om prestationen däremot ligger i linje med de uttalade målen kan det vara historia som skrivs.
Det är några rejäla surdegar regeringen har bestämt sig för att ge sig på. Bidragssystemen till näringslivet är redan nämnt, kortrutter, samhällsreform och it-utveckling är andra områden som fått stå tillbaka allt för länge. Områden som funnits på agendan länge, men inte baxats i mål.
Den politiska insatsen i dessa frågor är stor. Om ansvarig minister löser gåtorna blir det jackpott och framgång i nästa val. Händer inget kan det mycket väl vara tack och adjö. Det kräver mod att hitta långsiktiga och effektiva lösningar.

Än är det som sagt för tidigt att sätta några betyg. När finansminister Roger Nordlund presenterar sin tilläggsbudget i slutet av den här månaden får vi den första riktiga färdvisaren. Där får vi se vad i regeringsprogrammet som nu, i eftertankens kranka blekhet, får tummen upp och vad som får vila sig i byrålådan ytterligare en tid.
Lantrådet Camilla Gunell har ägnat mycket tid åt lagbygget. Det kommer bli en utmaning att hålla ihop fyrklövern i regeringen i ekonomiskt strama tider, så att få partierna att känna sig nöjda är av vikt. Gunell, liksom flera andra ministrar, har också rest mycket, talat för Ålandsexemplet i New York och läst känna ministrar i Helsingfors.
Det är viktiga uppgifter, men på minuskontot blir då att lantrådet försvinner i den lokala debatten. Med tanke på Gunells stora stöd i valet har hon råd att låta fackministrarna synas mer, men snart måste hon ta större utrymme och leda landskapet mer offentligt.
Starten har just gått, målet ligger långt fram.
Om några veckor får vi första mellantiden. Gott så, betyget får anstå ytterligare en tid.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax
blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
LEDIGA PLATSER

Avdelningsskötare

Ålands hälso- och sjukvård. En ordinarie tjänst som avdelningsskötare med aktuell placering på medicinska polikliniken.

Projektingenjör / -ledare

Holmbergs. Vi söker en person med lämplig utbildning och erfarenhet inom teknik eller bygg som kan bistå med projektering, kalkylering, uppföljning och arbetsledning.

Kökschef

Dinos Bar Grill. Vi söker en kökschef med stor kärlek för mat som vill arbeta i ett kreativt team

Ungdomsledare

Hammarlands ungdomsförening. Dina främsta uppgifter kommer att vara att hålla öppet på Hammarbo för ungdomarna på torsdag- kvällar.

Personalchef

Ålands hälso- och sjukvård. ÅHS söker en engagerad personalchef då vår nuvarande ska gå i pension.

Miljöingenjör

Ålands landskapsregering. Till social- och miljöavdelningens miljöbyrå

Redigerare

Nya Åland. För inhopp och sommarvikariat

Assistent till juridiska tjänster

Ålandsbanken. Vi söker en assistent till vår avdelning för juridiska tjänster riktade till kund på huvudkontoret i Mariehamn.

Verksamhetsledare

Ålands handikappförbund'. Moderskapsvikarie för verksamhetsledaren

ACCOUNTING ADMINISTRATION MANAGER

Colorant Chromatics. We now have the opportunity for an Accounting Administration Manager to join our committed team in Åland.

Systemutvecklare, Produkt Specialist och Projektledare

Crosskey. Just nu har vi flera lediga tjänster och söker både dig som har lång erfarenhet av systemutveckling och dig som är i början av din karriär och vill lära dig mer.

Finansieringsrådgivare

Ålandsbanken. Till Privatkundrådgivningen i Mariehamn

Fondadministratörer

Ålandsbanken AB. Till fondbolaget i Mariehamn

Bibliotekssekreterare

Lemlands kommun. En ordinarie tjänst som bibliotekssekreterare.

Byråsekreterare

Lemlands kommun. En ordinarie tjänst som byråsekreterare. En arbetstid om 82,75% av heltid.

Responsible Gaming Manager och Responsible Gaming Agent

PAF. Vi förstärker vår avdelning för spelansvar

Barnträdgårdslärare

Finströms kommun. 50% av heltid med inledande placering vid Godby daghem.

Kock

De Gamlas Hem. Tillsvidareanställning på heltid i periodarbete

Verksamhetsledare

Föreningen Vårt hjärta r.f.. 75% från och med 1.8.2015

Barnträdgårdslärare och en lokalvårdare

Norra Ålands högstadiedistrikt. Vikariat som barnträdgårdslärare på heltid och ett tillsvidare arbetsavtal som lokalvårdare

Krögare

Mariehamns Seglarförening. Nu söker vi en engagerad, driven och erfaren krögare till vår klubbrestaurang.

ANBUD

Renovering av badrum

De Gamlas hem. Begär in anbud på renovering av badrum