DELA
Foto: Harriet Tuominen

Visst vill vi ha ett mattempel

Finns det någonting mer inspirerande än en saluhall, som samlar ortens alla delikatesser under samma tak? Om man är lagd åt det matglada hållet alltså. Så varför har vi ingen, är vi för få?
Förslag om en saluhall i Mariehamn dyker upp med jämna och ojämna mellanrum. Det första är från 1893, när arkitekten Lars Sonck målade upp en vacker hall i Mariehamn.

Nästan 100 år senare planerade ett bostadsbolag i Västerhamn in saluhall och café, bland annat. Men det blev visst bostäder istället.

Sjökvarteret har varit på förslag, Mariepark likaså (alternativt kulturhus, katolsk kyrka eller moské) och någon har kastat fram tanken på fiskrestaurang och saluhall i Korrvik.

Förslag är det inte brist på, däremot på förverkligande. På senare tid har tre platser förts fram i centrum: biblioteksplatsen, utrymmet vid Torggatan 1 där Texas Steak House fanns och så Erikssonska tomten vid torget.

De här tre alternativen förs fram också av stadens upphandlingsledare Roger Johansson, som söker intresserade handlare och kompanjoner. Utöver åländska delikatesser kan han tänka sig hantverk av olika slag i hallen.

En saluhall är som sagt en inspirationskälla av rang. Och brist på fina matvaror är det inte, se bara på Skördemarknaden. Det enda man kan sätta ett frågetecken för är om vi räcker till.

Vi har välbesökta höst- och julmarknader, men då handlar det om enstaka tillfällen. Vi har torgdagar med lockande varor, öppet alla vardagar. Och så har vi välförsedda matbutiker.

De som nu säljer på torget kunde passa in i en saluhall. Men är risken – om det är en risk – att goda åländska produkter skulle flytta från matbutikerna till hallen? Eller skulle de finnas på bägge ställena?

Kanske skulle det bli en uppdelning så att små producenter fanns i hallen med sina varor medan de stora, typ ÅCA och Dahlmans, skulle finnas både och. Det där kan man inte veta på förhand, men håll med om att tanken är lockande! En saluhall med alla dofter och färger, där producenterna själva talar för varan. Kanske skulle det också dyka upp nya varor, typ rökt lamm. Finns det någon i dag som vet var man kan få tag på rökt åländskt lamm, utom möjligen i Helsingfors?

Bär, svamp och äpplen passar också fint in i en hall. Och alla grönsaker! Så kan man späda på med sylter, safter och marmelader på hemodlade råvaror. Och bröd, som doftar så gott. Små bageriers produkter kan lätt drunkna i mängden när de placeras i de stora butikernas hyllor, men i en hall med små salustånd blir synligheten en annan.

Det finns hur många argument för som helst, lika många som det finns goda produkter. Enda frågetecknet är som sagt om vi är tillräckligt många för att hålla igång en hall om samma varor eller en del av varorna samtidigt säljs i matbutikerna.

Och i vilken mån drar en hall undan kundunderlaget för butikerna?

De frågorna kanske klarnar vid en marknadsundersökning. Gör den innan projektet än en gång läggs på hyllan och låt stan betala, det blir ett billigt pris för en saluhall ifall den förverkligas.