DELA

Vindkraften på väg mot ett uppsving

Den åländska vindkraften kämpar för sin överlevnad. Nu är det dags att gå på offensiven.
Vindkraftsbolaget Allwinds har länge kämpat i motvind, från att Åland varit ledande inom vindkraften i Finland har utvecklingen stannat och den åldrande vindkraftsparken står inför stora utmaningar. Men det blåser nya vindar. Nyckelfaktorn som kan vända den nedåtgående trenden ligger i marknadskrafternas vilja att investera sina pengar i el från förnyelsebara källor. It-sektorn har gått i bräschen. Den globala it-jätten Google har som målsättning att enbart använda sig av energi från förnybara källor och köper bland annat vindkraft som ligger i närheten av bolagets datacenter, till exempel från fyra svenska vindkraftsparker. Google har hittills investerat 2,5 miljarder dollar i projekt som arbetar med förnyelsebara energikällor, även Apple och Amazon har tuffa målsättningar för att i större utsträckning utnyttja förnyelsebar energi. Att Allwinds skulle nå hela vägen till de globala it-jättarna är kanske långsökt men det visar vart branschen är på väg. Flera sektorer som till exempel tillverkningsindustrin visar tendenser att följa i it-sektorns fotspår och även mindre företag intresserar sig i större utsträckning för förnyelsebara energikällor.

En av de fördelar som de grönsatsande företagen får är att kunna bygga in den gröna produktionen i sitt varumärke. Genom att berätta historien om hur elen produceras kommunicerar bolagen ut sitt ansvarstagande – någonting som kunder har börjat få upp ögonen för. Det finns förstås många andra sektorer som redan har förstått vikten av branding, till exempel livsmedelsindustrin som är duktig på att marknadsföra produkter som förädlas med metoder som har ett etiskt inslag.

Ett företag kan till exempel, via purchasing power agreements (PPA), beställa sin el från en vindkraftspark och på så vis spåra kedjan hela vägen tillbaka till ursprunget. Det kan låta som att greppa efter ett halmstrå men faktum är att 60 procent av de företag som är listade på den ansedda Fortunes 500-topplista rapporterar sina utsläpp. Efterfrågan för PPA-kopplad el stiger i Europa. Finland får, trots att Åland inte ingår i stödsystemet, tillgodoräkna sig den gröna el som produceras på Åland. Men om Åland skulle välja att sälja sin el någon annanstans blir Finland av med kvoten. Det är ett incitament för Åland att jobba vidare med frågan om att sälja sin gröna el till de som vill betala mervärdet för den och ger Åland en chans att sätta press på Finland. Åland har goda möjligheter att producera grön el. Nu måste vi skapa möjligheterna för att få skäligt betalt för den också.

Johan Orre