DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vi måste ändra vårt synsätt på hälsa

Hälsa kräver inte smalhet.

Det är dags att vi slutar skuldbelägga övervikt.
2018 är här. Nytt år med nya möjligheter. Gymmen kommer med erbjudanden för människor som lovat sig själva att börja träna inför det nya året och varför inte börja äta hälsosammare.

Genom sund kost och regelbunden motion mår vi bättre, det är sedan gammalt och bekräftats i många forskningsrön. Vårt samhälle prisar den hälsosamme och den hälsosamme ska leva i en smal kropp.

På kvällstidningarna reklamförs diverse trenddieter om hur vi snabbast kommer i form. Och visst säljer det lösnummer, för de flesta i dag vill ju vara smala. Ät mindre – rör på dig mer och går du ner i vikt är det allmänna rådet.

Samtidigt menar en av Sveriges främsta fetmaforskare, Erik Hemingsson, i en artikel på Svt Nyheter att vår mänskliga biologi är betydligt mer komplicerad än så enkla generaliseringar.

Då man försöker gå ner i vikt ökar aptiten och förbränningen försämras då kroppen vill skydda sig själv mot svält. Dessutom är det väldigt svårt att göra sig av med ohälsosamma vanor. Studier visar också att många av de som förlorat mycket i vikt tenderar att få tillbaka de mesta av den över tid.

Övervikt och fetma är i dag ett större problem än undernäring. I THL:s senaste undersökning har två tredjedelar av männen och hälften av kvinnorna har övervikt eller fetma i Finland. Många har en stillasittande livstil med obegränsade möjligheter till mat. Trots detta måste vi komma ihåg att man inte utifrån kan säga hur än människa mår.

En hälsosam och vältränad person kan vara överviktig lika mycket som en smal person kan vara otränad och ohälsosam. Man kan dessutom inte veta vilken orsak som ligger till grund för en persons övervikt, det kan vara ett ohälsosamt leverne men också sjukdomar eller gener.

Tjocka personer hör inte till normen, de syns sällan i filmer eller på TV och allra minst i reklam. Under de senaste åren har dock en kroppspositiv rörelse växt sig stor på sociala medier, så som på Instagram. Hälsomagasinet Hälsa & Fitness nya chefredaktör Sara Dahlström är en stor förebild för många. På sin blogg ger hon sina läsare råd inför 2018: att använda kroppen med fokus på vad den kan göra istället för hur den ser ut. Ett råd som de flesta skulle må bra av att ta till sig.

Vi måste sluta med att skuldbelägga övervikt, för om skam skulle ha fungerat som drivmedel till smalhet – ja då skulle inte övervikt i samhället öka. Skuldbeläggande ökar endast människor kroppsångest.

Vi måste sluta med att skriva folk på näsan med bantningstips för i de allra flesta fall är det inte okunskap om hur man går ner i vikt som är problemet. Vi ska inte blunda gör hälsoriskerna och statistiken men vi måste inse hälsans komplexitet. Att övervikt kan höra ihop med stress, sömnsvårigheter och psykiska besvär och därför måste tacklas genom att koncentrera sig på de bakomliggande orsakerna.

Dessutom är hälsa en klassfråga. Överviktiga är oftare ekonomiskt svagare medan de mer bemedlade har råd att köpa träningskort, håller sig oftare i form och har råd att köpa bättre mat. Så visst finns det mycket som samhället kan göra för att vända trenden med den stigande övervikten.

Det allra viktigaste är att man varken ska behöva vara smal, träna eller äta hälsosamt för att ha ett människovärde och bli behandlad jämlikt. De må låta absurt men faktum är att överviktiga diskrimineras i allt från vården till arbetslivet.