DELA
Foto: Dan Helenius

Vi kan bättre om vi får hjälp

Gör det! Ställ ut ett flak på Torget med allt sånt som vi spolar ner men som reningsverket inte kan ta hand om.

Det kunde vara lärorikt på mer än ett sätt.
Idén om flaket kastas fram av Lotsbroverkets driftchef Tomas Mörn i ett reportage i fredagens tidning. Ett stort flak per månad fylls av sådant som vi spolar ner och som måste rensas bort.

En kampanj för några år sen om skräpet har inte gett synligt resultat. Vi är lika slarviga eller okunniga som förr.

Varför? Angår det oss inte vad vi ställer till med i våra egna avloppsledningar och vårt eget reningsverk? För så är det, våra ledningar, vårt reningsverk. Och när något händer så är det vi som betalar.

I reportaget ser vi på bild en mobiltelefon bland det som har fastnat i rensapparaten. Knappast nerspolad, snarare tappad. Men så nämns hushållspapper och matrester.

På vilket sätt skiljer sig hushållspapper från toalettpapper, som ju är avsett att spolas ner? Och matrester, i vilken form? Några skedblad soppa, rester av en köttgryta, som inte längre ser fräsch ut? De borde väl fungera lika bra som de färdigprocessade rester som vi dagligen ger ifrån oss.

Frågan är om inte var och en av oss skulle må bra av en ny upplysningskampanj. Att bindor inte skall spolas ner förstår de flesta som orkar tänka. De kan orsaka stopp i rören.

Men en kondom? Den är ju rätt liten, ställer inte till det? Intimsavetter, var hör de hemma? Och den där lilla påsen som innehåller en våtservett, var hamnar den?

Vadå, ett flak per månad, kanske någon tycker. Det är väl inget mot hur det ser ut på andra håll i världen. Det stämmer säkert. Vi har på TV sett fruktansvärda miljöer i länder som helt saknar sophantering. Sopberg som sprider både lukt och sjukdomar.

Att människor där inte sorterar och återvinner kan vi inte anklaga dem för, de har inte möjligheten. Men vi kan inte heller låta bli bara för att de gör det, för här kan vi göra någonting. Vi har alla möjligheter att sortera, återvinna, kompostera och i sista hand se till att det som inte duger till annat tas om hand och bränns.

Det finns ingen ursäkt för att vi slarvar, spolar ner saker som inte hör hemma i ett avlopp och som inte bara riskerar att proppa igen ledningarna utan också kan slå ut hela reningsprocessen.

Ändå gör vi det. Inte alla och kanske inte alltid av ren lättja. För oss som vill men inte kan behövs upplysning och kampanjer. Alla kommer inte att lyssna, men om 90 procent gör rätt så kanske den återstående tiondedelen börjar inse att den inte är så populär när den ställer till det för oss andra.

Det blir inte bara bekymmer och extra besvär, det kostar också att ta om hand och vi är alla med och betalar.