DELA
Foto: Madelen Holmström

Verkligheten finns kvar bakom skärmen

Mobbning som når hela vägen in i sovrummet, falska nyheter och internettroll har blivit en vardag vi måste förhålla oss till.

Safer Internet Day finns för att påminna oss om att tänka efter, även bakom skärmen.
Temadagen har som uppgift att uppmärksamma ett tryggt internetanvändande. Ett av huvudbudskapen är att unga internetanvändare uppmanas att hålla en god ton sinsemellan. Det är en viktig påminnelse, speciellt i samband med den senaste tidens diskussion om att många yngre mår dåligt. Ju mer världen öppnas, desto större blir människors nätverk.

På samma sätt som den omfattande sammankopplingen av individer kan vara positiv kan den också vara negativ. Att bli utsatt för mobbning är oerhört jobbigt, i ett större nätverk som har tillgång till dig 24 timmar om dygnet blir det ännu svårare att undgå oönskad uppmärksamhet.

Även de säkra platserna i den privata sfären där man tidigare åtnjöt skydd infiltreras nu av omvärlden, hela tiden.

I Danmark pågår nu ett rättsfall där unga vuxna åtalas för att ha spridit en video. Filmen som spridits via Facebook visar två danska femtonåringar som har sex, filmen har nått över tusen användare.

En av de målsägande har enligt sitt biträde fått förslaget att flytta till andra sidan jorden, men även där finns inspelningen. Det är ett skrämmande exempel på hur snabbt det kan gå och hur skadligt det kan vara att sprida saker via sociala medier.

Det visar också att rättsväsendet förhoppningsvis nu börjar komma ikapp den nya verklighet som resten av samhället redan har anpassat sig till.

Ett annat av huvudbudskapen som Safer Internet Day lyfter är ett kritiskt förhållningssätt till nätets informationsflöde. Inlägg sprids snabbt på sociala medier, ibland rör det sig om uppgifter och påståenden som egentligen inte har någon grund i verkligheten men som upprepas tillräckligt många gånger för att till slut bli sanningar. Sanningar som inte korrigeras när de visar sig vara falska.

När Facebook, med över två miljarder användare varje månad, nyligen fyllde 14 år bad grundaren och vd:n Mark Zuckerberg om ursäkt för att plattformen inte har lyckats stävja spridningen av den desinformation som har ökat kraftigt de senaste åren.

De så kallade trollfabrikerna har med sina låtsasanvändare lyckats lägga sig i demokratiska val genom att sprida desinformation och det finns en oro för att utvecklingen kommer att fortsätta.

Även om temadagen inte levererar några revolutionerande förslag eller insikter är det viktigt att vi påminns om de grundprinciper vi borde följa när vi sätter oss bakom skärmen.

Det är lättare att skriva hårda eller elaka formuleringar om vi inte behöver se reaktionen på andra sidan. Det är lättare att okritiskt tugga i sig information från vad som tycks vara en trovärdig källa, det är också svårt att ibland se vad som är en trovärdig källa och inte en som bara ser ut så. Det är lättare att sprida skadligt material till flera.

I slutändan handlar det om att tänka på vilket sätt vi för diskussioner och sprider information på nätet.

Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.