DELA

Varför fick inte marknaden själv reda upp efter sig?

Länge nu har vi fått höra hur bra allt blir när marknaden får sköta sig utan inblandning.
Så varför fick den inte göra det nu när raset kom? Varför skall andra in och betala?
En fjäril som fladdrar i Amazonas kan skapa storm på Atlanten. Så brukar det heta inom kaosteorin.
Nu hade vi en inte helt välbärgad amerikansk familj, som fick låna till ett hus. Och det slutade med att börserna rasade över hela världen. Slutade?
Var det slutar, hur det slutar vet vi inte än. Jorden lär överleva och en stor del av mänskligheten också. Men är det så vi vill ha det?

Det har de senaste årtiondena gång på gång, tidvis mycket starkt, upprepats att om marknaden får sköta sig själv så blir allt bra. Om marknaden får sköta sig själv så blir det automatiskt balans i tillgång och efterfrågan och därmed också i priserna i förhållande till nyttan.
Och marknaden har fått sköta sig utan särskilt stor inblandning. Banker och finansinstitut har bollat runt med miljarder, som ingalunda har varit deras pengar utan lånade.
Det har gått bra. De högsta cheferna har fått enorma löner och bonusar och då vill man ju tro att de är människor som vet vad de sysslar med.

Men så vänder trenden. De som fick lån till hus kan plötsligt inte betala. En bank får problem, en annan bank får problem. Plötsligt ser vi problem överallt och då går staterna in och betalar med våra pengar. Varför?
Varför säger man inte åt bankdirektörer och andra att de får reda upp eländet själva eftersom det är de som har ställt till det? Varför skall människor som har betalat skatten, betalat räntor och amorteringar på lånen, uppfostrat sina barn till goda medborgare, varför skall de in och betala dyrt för andras misstag?
För att det annars blir ännu dyrare för dem.

Vad händer om en bank går omkull och det inte finns någon återförsäkring? De som har haft sina pengar placerade där blir av med sina tillgångar. De som har haft lån till huset får lånet uppsagt, för pengarna skall ju fram. De som har pensionssparat blir av med pensionspengarna.
(Och så sent som i fjol ändrades lagen så att pensionsförsäkringsbolagen kan ta större risker med våra pensionspengar. För att … vad då? Ta risker?)

Oskyldiga människor råkar illa ut om marknaden får rasa alldeles på egen hand. Och det gäller inte bara några stackare. Vi har sett hur raset har spritt sig runt hela världen, eftersom allt numera är beroende av allt, kapitalströmmarna är inte begränsade till ett land eller ens en världsdel.
Skall vi låta människor världen över bli av med allt de äger och har för att några som styrde alla pengaströmmarna inte visste vad de gjorde? Låter vi det hända så blir raset ännu mycket värre. Det gagnar ingen.
Det är helt enkelt tvunget för staterna att gå in och rädda vad som räddas kan. Det görs med våra pengar, andra finns inte.
Men när det är gjort så har alla oskyldigt drabbade rätt att ställa krav på att detta inte händer igen.
Vanliga strävsamma islänningar skall inte flera gånger behöva höra sin statsminister säga att landet riskerar att gå i konkurs. Vanliga hederliga ålänningar skall inte behöva se pengarna, som de har satsat i trygga papper, halveras på kort tid.
Det handlar inte bara om att enskilda drabbas. Om enskilda inte tror på systemet så slutar de placera sina pengar i det. De gör av med dem istället. Eller ger fasen i att överhuvudtaget förtjäna dem, eftersom de i alla fall inte har någon glädje av dem.
Och vilka pengar skall marknaden då bolla med?

Nu borde EU-länderna komma överens om hur man vill ha det. Istället tävlar man om vem som ger det bredaste skyddet för depositioner och följaktligen kan locka över pengar från grannarna. Kanske mänskligt, men inte snyggt.
Det är dags att man inte bara i EU utan mera globalt arbetar fram ett system, som kan kontrollera marknaden så vi slipper framtida kollapser av det här slaget. Det går om man vill. Varför inte passa på när de nyliberala kraven på en fri och okontrollerad marknad av någon anledning har tystnat för ett tag.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax