DELA

Var en säker källa

Du har hört det förut. Tänk först, dela sen.

Med källkritik skapar vi ett bättre internet.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg har bett om ursäkt och säger sig ta ansvar över hur information från miljontals facebookanvändare har missbrukats. Exakt hur stor påverkan dataläckorna har haft, inte minst i det amerikanska presidentvalet, kan ingen uppskatta.

Facebook ter sig vara gratis, men i verkligheten är användarna produkten. Om inte företaget börjar ta ansvar så måste lagstiftaren göra det.

Ifjol gick Facebook ut med att de skulle börja blockera annonser från sidor som delar falska nyheter och tidigare i år skärptes kraven för politisk marknadsföring. Det ska bli tydligare för användarna att se vem som ligger bakom annonserna.

Positivt, javisst, men vi måste alla ta ansvar för innehållet och klimatet på internet och sociala medier.

När vi stöter på en nyhet eller ett påstående som går hand i handske med vår egen världsbild är det extra lätt att trilla dit och slentrianmässigt sprida vidare informationen. Därför måste vi minnas att vara minst lika källkritiska om uppgifter som styrker vår egna teser som vi är mot våra meningsmotståndares argument.

För några månader sedan spreds en bild på Twitter som såg ut att vara ett utdrag från Michael Wolffs bok “Fire and Fury”. Tweeten lade grunden för ett rykte om att president Donald Trump har en vana att i timtal kolla på en TV-kanal som endast visar gorillor.

Det hela var ett skämt, men likväl var det många som trodde på det absurda påståendet. Det passade helt enkelt in i den bild de har av den skandalomsusade presidenten.

Dessvärre finns det flera exempel på hur etablerade och respekterade medier har baserat nyheter på satiriska källor.

Jack Werner , en av journalisterna bakom den svenska tidningen Metros Viralgranskaren, har skrivit en bok som alla som rör sig på sociala medier gör gott i att läsa. “Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” handlar om hur felaktig information får spridning, nätmobbens mörka krafter, fadäser där journalister gått i nätlurendrejarnas fällor men bidrar också med fingervisningar om hur man själv kan göra internet till bättre plats.

Genom att göra rutin av att slögranska källor kan man på några minuter rensa bort de flesta av felaktiga påståenden innan man trycker på dela-knappen. Är källan bekant? Om inte – kolla upp den. Är det endast en källa som skrivit om händelsen? Det är inte trovärdigt.

Med en liten ansträngning blir man en säker källa för sina vänner. Det är ett ansvar som alla borde ta.