DELA
Foto: Stefan Öhberg

Välkommet polisinitiativ

Den svenska polisens krav på att svenskflaggade kryssningsfartyg ska följa svensk alkohollagstiftning är välkommet.
– Jag anser att färjebolagen inte vidtar tillräckliga åtgärder, de fortsätter att överservera sina gäster, säger den svenska polisen Olof Bratthall vid Stockholmspolisen till P4 Jämtland.

Uttalandet kommer efter att P4 Jämtland i förra veckan rapporterade om att en 27-årig kvinna anmält att hon blivit utsatt för en våldtäkt på ett av Viking Lines fartyg tidigare i år. Mest kritisk är Bratthall gentemot svenskflaggade kryssningsfartygen Silja Tallinks Galaxy och Viking Lines Cinderella eftersom de främst riktar sig mot unga och överservering fortfarande sker.

Alkoholen är fortfarande inblandad i en stor del av de brott som sker på färjorna, framförallt de misstänkta våldtäkterna som medierna rapporterat om, menar Bratthall. Tesen om att alkoholen spelar en roll i våldtäktsfallen stärks också av de förundersökningsmaterial som Nyan tagit del av i samband med rapporteringen av våldtäkterna på färjorna under de senaste åren. De unga kvinnorna har i flera fall varit väldigt berusade och också de misstänkta gärningsmännen har varit påverkade.

Diskussionen om kryssningsfartygens alkoholpolicy är långt ifrån ny. Men den förtjänar att lyftas upp så länge alkoholserveringen skapar problem. Och det gör den även om trenden på antalet brott, enligt Viking Lines statistik, pekar neråt.

För att komma åt problemet har den svenska polisen lämnat in ett lagförslag till Sveriges regering om att svenskflaggade fartyg ska lyda under svensk alkohollagstiftning. I nuläget har varken svenska eller finska myndigheter rätt att övervaka alkoholserveringen på kryssningsfartygen eftersom de lyder under internationell sjörätt. I sin skrivelse poängterar polisen att också finländsk och estnisk polis har lyft fram den nuvarande problematiken.

Initiativet är bra . Den naturliga konflikten mellan att rederiet å ena sidan tjänar bra med pengar på alkoholservering och å andra sidan ska ha en ansvarsfull alkoholservering är problematisk. Därför vore det önskvärt om en oberoende myndighet fick större insyn och möjlighet att övervaka kryssningsfartygen. Det ökar trovärdigheten och då kan myndigheten också dra in alkholförsäljningstillstånd om serveringen inte håller måttet.

Rederiernas svar på kritiken är att de arbetar med alkoholserveringsfrågan kontinuerligt. Det är bra. Ett exempel på det är att försäljningen av taxfree-spriten blivit mer restriktiv under de senaste åren. Men arbetet med en ansvarsfull alkoholservering måste fortsätta och intensifieras för nyhetsrapporteringen tyder fortfarande på att alltför många dricker allt för mycket på färjorna. Utbildning i ansvarsfull alkoholservering för alla anställda, fler synliga säkerhetsvakter i hyttkorridorerna och lyhörd personal är en bra start.

Rederierna försvar är att våldtäkter är ett samhällsproblem och förekommer på många andra ställen, inte bara på färjorna. Det är förvisso sant. Men ett kryssningsfartyg är en väldigt speciell miljö med många dörrar som går att låsa. Marknadsför man sig som Östersjöns främsta partyställe för ungdomar har man ett enormt ansvar. Ett ansvar som rederierna delvis tagit men fortfarande behöver arbeta med.