DELA
Foto: Erkki Santamala

Uppdatera självstyrelsen till dagens standard

Självstyrelsen förtjänar mera uppmärksamhet på nätet.
Förra veckan presenterade landskapsregeringens Digitaliseringsråd sin slutrapport. Målsättningen med rapporten är att ge landskapsregeringen råd om hur den ska skapa ett åländskt samhälle som är enklare, lättare och närmare för medborgarna.

De digitala lösningarna, ska enligt landskapsregeringen, utgå från medborgarnas behov.

Vi gör ett test: skriv in ”Åland” i din sökmotor på nätet. 19 miljoner reslutat dyker upp enligt den största sökmotorn. 19 miljoner är inte dåligt. Den motsvarande siffran för ”Ahvenanmaa” är drygt 2 miljoner och 11 miljoner för ”The Åland Islands”.

Men vad är det som gömmer sig bakom sökordet? Listan toppas av Wikipedia, turistinformation och och åländska företag. Med en brasklapp om att sökmoterernas algoritmer styr förslagen som kommer upp är en stor del turistinformation. Det är bra. Människor som googlar på Åland är potentiella besökare.

Men granskar man fakta bortom de idylliska röda granitklipporna är informationen betydligt mer knaper. Den åländska självstyrelsen, demilitariseringen, neutraliseringen finns det relativt lite fakta om. Den främsta källan är Wikipedia, även om landskapsregeringen, lagtinget, Utrikesministeriet och Ålands fredsinstitut har basinformation.

Den information som finns på nätet är kortfattad. Flera av texterna är dessutom identiska med varandra.

En av nätets största fördelar är att du kan ha massvis med information. Här finns fortfarande stora möjligheter att samla forskning och artiklar om Åland. I en värld full av data är det inte tillräckligt att endast samla gammalt material, det behöver uppdateras kontinuerligt. Kunde till exempel Ålands fredsinstitut ta på sig rollen som samordnare av forskning och artiklar som handlar om självstyrelsen?

Korrekt och lättillgänglig information ärviktigt ur flera aspekter. De senaste åren har termen ”desinformation”, ”trollfabriker” och ”informationskrig” blivit allt vanligare. I korthet går samtliga ut på att sprida lögner, ofta för att gynna de egna intressena. Målet är ofta att vilseleda medier och allmänheten. Krafterna bakom är ofta politiska rörelser, organisationer eller andra statsmakter. I bland även USA:s president.

Än så länge har Åland inte råkat ut för något sådant. Men ett exempel på när det kunde vara bra att ha lättillgänglig information om självstyrelsen var då Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) i en tv-intervju sade att man borde överväga Ålands ställning som demilitariserat område. Uttalandet blev en stor nyhet som fick stort utrymme i riksnyheterna i flera dagar. Då hade den som velat kunnat läsa på om demilitariseringen.

Det är förstås naivt att tro att en webbsida med information och forskning skulle stoppa en mediestorm. Men samtidigt är det ett faktum att god, lättillgänglig information underlättar för dem som intresserade att ta reda på hur något verkligen är. I nuläget måste den som försöker hitta information på nätet verkligen veta vad hen letar efter för att hitta den.

I dagens digitaliserade värld där någon extra sekund kan få googlaren att tappa intresse är det av stor betydelse att fakta är lättillgänglig och presenterad på ett trovärdigt sätt. Vårt korta tålamod på nätet kan med rätta kritiseras, men samtidigt är det något vi måste lära oss att arbeta med.

Här kan Digitaliseringsrådets ord om enklare, lättare och närmare medborgarna tjäna som en ledstjärna.