DELA

Svaren lyste med sin frånvaro – sedan släpptes krögarparet

Det var en märklig fredag när fallet med krögarparet utvecklades åt alla håll samtidigt.
I onsdagens Nya Åland påtalade den här sidan bristen på information och svar från polisens sida kring utredningen av det så kallade krögarparet. Knappt hade trycksvärtan torkat och tidningen landat i brevlådan på polishuset innan polismästaren kallat till en informationsträff.
Så stod Teijo Ristola där i fredags framför ett tjugotal åhörare och media. De flesta på åhörarplats var vänner och bekanta till paret, som ifrågasatte polisens hantering av fallet. Alla var där, kan man säga. Utom den som mest av allt borde varit där.

All heder ska ges till polismästare Ristola för att han alls bjöd in till informationsträff, det är inget vanligt förekommande agerande av polischefer i Finland. Däremot var det synd att han inte hade några svar att komma med. Han inledde den drygt timslånga dialogen med att förklara att polisen på Åland inte hade något att göra med utredningen, förutom några mindre insatser som hjälp åt Centralkriminalpolisen.
Utredningen kring människohandelsfallet ligger på Centralkriminalpolisen, närmare bestämt hos förundersökningsledare Nina Karapuu. Och trots att Teijo Ristola hade en del information, var det mest förekommande svaret att ”det måste vi fråga CKP om”. Stämningen i salen sänktes för varje gång det hänvisades till Åbo för svar.
Men CKP i allmänhet och Nina Karapuu i synnerhet lyste med sin frånvaro (även om polismästaren tre gånger talade om att de nog följde träffen via Åland24:s utsändningar). Och de mest intressanta svaren uteblev således.
I stället blev det brottstycken av information, utan någon egentlig förklaring till varifrån den informationen kommer. Ålands polis har ju som sagt inget alls med utredningen att göra, ändå preciserades den pengamängd paret misstänks har undanhållit sina anställda – en miljon, kanske mer – och att förundersökningen är i det närmsta – runt 90 procent – klar.

Även om polismästare Ristola inte vill och kan öppet kritisera CKP (som ju är hans tidigare arbetsplats) så förstår man att han sitter i en märklig sits. Dels har han sina lojaliteter med tidigare kollegor, samtidigt får hans åländska polismyndighet klä skott för CKP:s oförmåga eller ovilja att släppa någon information om fallet när nu frågetecknen hopar sig. Kom ihåg att inledningsvis kom det gott om information kring tillslaget, men i takt med att frågor väckts har den kranen stängts.

Under fredagseftermiddagen tog sedan detta märkliga fall ytterligare en ny vändning då det meddelades att krögarparet släppts ur häktet i Åbo och skulle anlända till Åland under helgen. Uppenbarligen anser CKP att när nu de sista förhören av de anställda i företaget hållits på Åland finns inget skäl att hålla paret i fängsligt förvar.
Nu ska åklagarna på Åland snart ta ställning till om CKP:s förundersökning håller för åtal, vilket man får hoppas att det gör.
Om inte kommer förtroendet för polisen, både lokalt och CKP, att få en smäll som kommer att ta lång, lång tid att resa sig från.



Jonas Bladh