DELA
Foto: Johan Orre

Sund skepticism om Stryktipset

Ska man lyssna på konspirationsteoretikerna? Nej. Men en sund skepticism både naturlig och nödvändig, inte minst med tanke på den stormiga historia som finns.
Åländska spelombud , spelare och politiker togs på sängen då spelbolaget Veikkaus i slutet av förra veckan meddelade att det nu är slutspelat på Stryktipset på Åland. Motiveringen är att det nya Veikkaus, som från och med i år består av Veikkaus, penningautomatföreningen RAY och Finntoto, inte ska erbjuda spel på marknader med konkurrerande verksamhet.

I praktiken handlar det om att bolagets jurister anser att Veikkaus bör slopa Stryktipset eftersom det i framtiden också ska innehålla spel på hästar. I dag kan man redan spela på hästar på Åland genom Pafs och ATG:s gemensamma satsning.

Alla godtar ändå inte förklaringen. Sedan nyheten slog ner har konspirationsteorierna haglat. Att relationen mellan Åland och riket i spelfrågor är lång och svår gör inte debatten mindre hetsig.

Många ställer sig frågan varför bolaget anstränger sig för att handla renlärigt. Varför väljer Veikkaus att endast slopa Stryktipset och inte också Lotto, Eurojackpot, Viking Lotto, Jokeri och skraplotter? Enligt Veikkaus har det aldrig funnits några planer på att spelbolaget ska dra sig tillbaka helt, utan att det bara handlar om en försiktighetsåtgärd.

Veikkaus förklaring är fullt rimlig eftersom riket satsar allt på ett kort; det nationellt spelmonopol. Genom det kan staten kamma hem miljardbelopp som den i sin tur delar ut till konsten, idrotten, vetenskapen, vården och ungdomsverksamheten. Förlorar staten sitt spelmonopol finns det ingen möjlighet att få in motsvarande summor till statskassan.

Problemet, ur rikets perspektiv, är att spelmonopolet strider mot EU:s grundläggande tanke om fri rörlighet för människor, tjänster och varor. Trycket från EU är hårt. Det har till exempel Sverige fått uppleva. Med det i åtanke är det naturligt att det nya bolaget inte tar några som helst risker.

Att Veikkaus inte meddelade landskapsregeringen om konsekvenserna på förhand var klantigt. Det hade varit snyggt att meddela landskapsregeringen om problematiken med Stryktipset tidigare. I nuläget tyder allt ändå på att Veikkaus fick väldigt bråttom på slutrakan eftersom det nya bolaget skulle starta upp och den nya lotterilagen träda i kraft. Också landskapsregeringen har haft händerna fulla innan årsskiftet vilket i förlängningen ledde till att beskedet om att Stryktipset stoppas kom i allra sista stund.

De senaste signalerna tyder ändå på att man kan hitta en lösning som innebär att ålänningarna får fortsätta spela.

Efter det fullskaliga spelkriget mellan Åland och riket för några år sedan har relationerna i frågan normaliserats. Ett exempel är att rikets nya lotterilagstiftning inte drabbar Åland eller Paf. Att relationen mellan Åland och riket är ansträngd har knappast undgått någon. Börjar riksregeringen peta i spelfrågan kommer relationerna att rammas rejält. Om riksregeringen inte medvetet ytterligare vill försämra relationen till Åland gör den klokast i att hålla låg profil på det här området.

Ska man lyssna på konspirationsteoretikerna? Nej. Men en sund skepticism är både naturlig och nödvändig, inte minst med tanke på den stormiga historia som finns. Det handlar om gigantiska penningsummor och Veikkaus skulle knappast sörja om Paf försvann från riket. Landskapsregeringen gör rätt i att noggrannt analysera vilka argument som används.