DELA

Stålbad för Air Åland steg i rätt riktning

Är det en flipp eller en flopp att Air Åland nu släppt taget om drömmen att vara ett fullskaligt flygbolag med egna piloter och tillstånd?
En flopp är det definitivt om man betänker hur det började. Då var ambitionsnivån mycket hög och verklighetsförankringen kanske inte helt stabil. Då siktade man på att både sälja, driva flygbolag, äga flygplan och hela rumban.
Ganska snabbt kom väggen emot, både i form av höga kostnader, teknikproblem och bristande kunskaper på en rad mycket, mycket specialiserade områden.

Utvecklingen för Air Åland sedan dess kan bara beskrivas som en påtvingad men alldeles nödvändig tillnyktring. Med viss hjälp av två besvärliga och oförutsedda saker – det isländska vulkanutbrottet och den svenska pilotstrejken –har Air Åland tvingats till ett beslut som kan bli räddningen för ett bolag som för Åland som helhet är alldeles nödvändigt.
Den som nu tuggar på någon spydig kommentar om åländsk inkompetens kan ju betänka att Finncom, som i våras skulle in och rädda flygtrafiken på Åland med en enkel handrörelse, i dag lägger ner flera destinationer i Finland på grund av bristande lönsamhet. Helt lätt är det inte i dagens värld att driva flygbolag.

Air Åland av i dag är en marknadsförings- och säljorganisation och ett utvecklingsbolag vars enda uppgift är att göra det lönsamt (läs: inte alltför kostsamt) att upprätthålla flygtrafik på Åland.
Allt det som för ett mikroföretag som Air Åland är svårt att klara av; teknik, flygplan, piloter, sköts nu av NextJet, som också ska ge Air Åland tillgång till det internationella incheckningssystemet Amadeus, vilket är något som många resenärer saknat hittills.

Från att till övervägande del ha jobbat med operativa frågor för att hålla flygplan i luften ska Air Ålands organisation nu koncentrera sig på det man kan vara bra på, att sälja och utveckla flygresandet till och från Åland.
Det är en flipp. Det är ett steg på rätt väg.
Dessutom finns det möjligheter att göra det hela till en dubbelvolt.

En möjlighet är taxfree-försäljningen. I dag utnyttjas möjligheten att sälja skattefritt på Åland av Finnavia, som har sin butik i terminalen. För Air Åland torde möjligheten finnas att få till stånd försäljning ombord enligt det förbeställningssystem som utnyttjas av charterbolagen. Det, om något borde få resenärer till Mariehamn att i högre grad flyga båda vägarna då man i dag väljer att åka färja för spritpåsens skull.
En annan möjlighet är den redan aviserade satsningen på skidresor och anslutningsflyg. En tredje att satsa på en utmärkt service som får resenärer att känna att de får valuta för det höga biljettpriset.

Om man ock inledde sin verksamhet med lite storhetsvansinne, överstor personal och fartblindhet för kostnaderna, tycks ambitionen i dag vara att jobba mer som Algot Johansson (eller varför inte Nya Åland). Gneta, spara, arbeta hårt.
Inte så sexigt kanske, men effektivt och uthålligt.

I luftrummet är Air Åland en mygga, som i början misstog sig själv för en örn. Även myggor flyger, åtminstone tillräckligt för sina egna behov. Det är väl det som är poängen.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax