DELA

Vad sägs om den här rubriken?

Vår språkpolis Ylva är på redaktionen några dagar för att lära oss undvika otydliga, ointressanta eller missvisande rubriker, ingresser och brödtexter.
Ingen går säker. I går granskade hon ett antal rubriker hämtade ur höstens Nyor och förklarade varför de borde ha omformulerats.
Den här, till exempel – hur tolkar ni den, undrade Ylva:
”Sju anställda för många i skärgårdstrafiken”


Eftersom det var jag som skrev både rubrik och text i det fallet visste jag precis hur den skulle tolkas. Men det svaret dög inte. Läsaren ska inte behöva fundera på vad en nyhetsrubrik betyder.
”Tre till sjukhus efter bilolycka” är inte heller en bra rubrik. Läsaren borde få veta mer än så redan i rubrikskedet.

Jag försökte
försvara rubriken med att vi gör en lokaltidning och att en bilolycka i sig är orsak nog att skriva en notis. Att tre personer förs till sjukhus för tillsyn är mer nyhetsmässigt än att bilen de åkte i inte fick plåtskador.
Kanske man kan skriva könet på förare och passagerare? ”Tre kvinnor till sjukhus efter bilolycka” låter bättre. Visst, men då ska man veta könet också. Det framgår sällan av polisens pressmeddelanden och när man ringer för att kolla detaljer kan den polis som sammanfattat olyckan ha gått för dagen.
Det vi var eniga om är att rubriken gärna får säga var någonting hände. ”Tre till sjukhus efter bilolycka i Finström”? Då blir alla som åkt längs kommunens vägar på sistone intresserade.

Och så kom vi in på språklig förnyelse.
Att göra saker ”själv” är inte samma sak som för tio år sen. I min värld betyder det att man fixar någonting utan att be någon annan om hjälp, eller att man tar itu med något tråkigt – som att diska – för att man tröttnat på att den som lovade att diska för några timmar sen ska göra det.
I dag har ”själv” ersatt det negativt laddade ”ensam”. När och hur började det? De första gångerna jag läste eller hörde det var det obegripligt. En deltagare i Robinson eller nån liknande dokusåpa sade att en medtävlare som inte riktigt var en i gänget ”sov själv”.
Eller så bor man själv. Att bo ensam låter som om man misslyckats på något sätt. Att man bor själv signalerar att man är en stark människa som valt att ha det så.

För oss som är på den äldre sidan verkar det ibland tvärtom, att en vuxen människa som cyklar själv eller äter själv kan behöva hjälp för att klara andra vardagsbestyr.
Expressens hovreporter bevakade häromåret prins Daniel som var på väg hem från ett utlandsbesök. Så här avslutades artikeln:
”När vi landade på Arlanda klev Madeleine och Carl Philip in i en av Säpos mörka Volvo-bilar.
Daniel, då?
Han satte sig i kungens stora svarta Mercedes – helt själv”.

Det är bara en tidsfråga. Om några år finns det ingen som tycker att det tidningsklippet är roligt.

Patrik Dahlblom