DELA

Tuggar souvlaki i ensamhet

De har det inte lätt nu, grekerna.
Skulderna växer dem över öronen, och det så pass att euron nyligen försvagades för oss alla eftersom Grekland är i det närmaste bankrutt. Det var alltså inte kronan som förstärktes, om någon trodde det.
Humorprogrammet Tankesmedjan i P3 tacklade problemet på sitt sätt med fiktiva greker som beklagade sig. ”Vi har inte råd att leva grekiskt liv längre, vi kan inte gå ut och äta varje kväll!”
I stället får grekerna sitta i ensamhet och tugga i sig sin souvlaki. Ja, det är synd om dem.
På riktigt.
En uppmärksam läsare har skickat en intressant artikel från Dagens Industri som också bidrar till att bilden av det grekiska livet solkas.
Det handlar om fakelaki. Som betyder ”litet kuvert”. Som är synonymt med mutor.

Landet uppges vara Europas mest korrumperade. I fjol betalades totalt 787 miljoner euro i mutor. En genomsnittlig medborgare betalade alltså 1.355 euro i reda pengar i små kuvert till offentliga institutioner. 2008 såg det likadant ut.
Med mutor får man körkortet snabbare, chanserna att få bygglov ökar och vårdkön kortas allt efter tjockleken på kuvertet.
Inom den privata sektorn ökade däremot mutorna. Grekerna betalade i genomsnitt 1.671 euro i fjol mot 1.575 året före till advokater, läkare, banker eller andra.
Det är Transparency International i Grekland som har tagit fram siffrorna, enligt den tyska nättidningen Welt Online, som baserar sig på en enkät som besvarats av 6.100 greker. 13,4 procent av dem som deltog upplevde att mutorna var ett krav.
787 miljoner euro i mutor i fjol är 23 procent mera än 2007.

Och ändå tror chefen för grekiska Transparency International att svaren visar bara på toppen av isberget. Många vill inte medge att de betalat mutor. Dessutom är den storskaliga korruptionen på stats- och företagsnivå inte med i undersökningen.
Siemens mutskandal, till exempel, ingår inte.
Welt Online har frågat sina läsare om de tycker att EU ska hjälpa Grekland ur penningknipan. 84 procent av de 22.400 personer som deltog i omröstningen säger nej.
Nå. Det är ju inte vanliga grekers fel att det är som det är. Men nog sjutton är det EU:s sak att börja ställa krav och inte bara pytsa ut miljarder som sedan går ner i mutkolvarnas fickor. EU-kedjan är inte starkare än sin svagaste länk.
Det är tur att man inte är journalist i Grekland. I vilken ända skulle man börja?

Det är tur att man är journalist på Åland – även om det kan kännas tvärtom ibland, att jordmånen för grävande journalistik är alltför grund.
Men kanske inte ändå. Tänk bara på Finland, som många år kunde slå sig för bröstet som ett av de minst korrumperade länderna i Europa, ända tills det började dyka upp underliga stiftelser med kopplingar ända upp till statsministern när allmänna medel fördelats på helt fel sätt.
Och så har vi ju dopningsskandalen i Lahtis 2001 som inte är uppredd ännu.