DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LÄSER MYCKET Alexandra Grahn säger att hon alltid varit en bokmal.

Ta studenten – och sånt

Studentskrivningarna för våren 2016 har inletts och snart far abiturienterna iväg på läsledigt. Från och med i år är det tänkt att proven stegvis ska bli elektroniska fram till år 2019. Vårens skrivningar kommer inte att göras på dator ännu, planen är att det tas i bruk i höst.

Första tanken är att det känns det konstigt att skrivningarna ska göras på en dator, vad hände med hederliga penna och papper? Men studentexamensnämnden har en tanke bakom reformen vilket är att ett elektroniskt prov bättre ska motsvara de kunskapsbehov som ungdomarna kommer stöta på i fortsatta studier och arbetslivet.

Jag var hemma hos min familj i Österbotten i helgen och pratade om studentskrivningar med mina syskon. Vi är alla tre studenter från samma gymnasium och vi konstaterade att sista året i gymnasiet var en väldigt rolig tid. Överlag var hela gymnasietiden rolig, jag skulle gärna göra om det igen.

Livet i gymnasiet kändes ganska lätt när man ser tillbaka på det. Då var det kanske inte lätt, alla beslut man skulle ta som handlade om vilka ämnen man skulle skriva, vart skulle man söka sen,skulle man ha ett mellanår, vad tänkte kompisarna, hur skulle det gå? Många stora frågar för en 18-19 åring.

Man kan aldrig se framåt utan bara bakåt. Det är kanske orsaken till att det som har varit brukar kännas lättare, man har redan klarat av det. Man vet inte hur framtiden kommer att se ut, det känns osäkert. Därför känns det bra att ibland se tillbaka på en viss tid i livet. Även om jag gärna skulle gå i gymnasiet igen är jag nöjd med att vara där jag är i dag.

Jag visste att jag ville fortsätta studera efter gymnasiet och har aldrig ångrat mig. Studielivet var också en rolig tid. Även om det ibland var tungt och jobbig känns det som att det var ett bra val.

Snart ska också årets abiturienter välja vad de vill göra efter examen. Antagningarna till högskolorna och universiteten börjar snart och det kan vara väldigt jobbigt för de som inte vet vart de vill söka. Jag kan trösta med att man aldrig riktigt vet vad man vill, man kan aldrig riktigt veta om det är rätt förrän man provat på. Men att studera är aldrig fel, man kan alltid byta om man märker att man inte trivs med det man gör.

Det viktigaste är att det känns rätt för en själv.