DELA

Setsuden visar vägen

Nyheter om kärnkraft når sällan över Nyans nyhetströskel och knappast över någon annan nyhetströskel heller, försåvitt det inte händer något alarmerande.
Därför tar jag mig friheten att uppdatera er om det senaste, kära läsare.

En glad nyhet är att kärnkraftverket i Forsmark nära Åland i somras fick sju mobila nöddieslar, alltså extra och av nätet oberoende reservkraft. Förhoppningsvis ska inte den förfärligt-nära-ögat-incidenten för några år sedan upprepas när tre av fyra nödaggregat vägrade starta , med höggradig risk för härdsmälta om den sista generatorn inte hade hostat i gång i sista minuten.
En annan bra nyhet är att strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige är på väg att införa nya säkerhetskrav på kärnkraftsreaktorerna. De som inte uppfyller kraven på extra härdkylning tvingas stänga 2020. Notan väntas gå på miljardbelopp räknat i kronor.

En
bra eller dålig nyhet, beroende på hur man ser på saken, är att de gröna ministrarna nyligen lämnade Finlands regering som fattade principbeslut om att godkänna bolaget Fennovoimas ändrade ansökan om ett nytt kärnkraftverk i norra Österbotten. Kärnkraftverket ska levereras av ryska Rosatom och ägas av Rosatom till nästan hälften.
Det oerhört försenade och fördyrade bygget av den tredje reaktorn i Olkiluoto nära Åland är också en bra eller dålig nyhet, beroende på vem som betraktar den. Reaktorn som skulle kosta 3 miljarder euro är nu uppe i snart 9 miljarder euro och startåret 2009 har skjutits fram till tidigast 2018. Ett varnande exempel för alla som hävdar att kärnkraften är billig.

vad gör man när kärnkraften avvecklas? Backar tillbaka till stenåldern eller köper dyr och smutsig kolkraft?
Ingalunda. Vi kan titta på Japan och hur landet ersatte hälften av kärnkraften efter Fukushima-katastrofen 2011 genom att energieffektivera och använda energin smartare. Bakom energibesparingarna stod folkrörelsen Setsuden som betyder ”att spara el”. Katastrofen ledde till en protestvåg som varken energiföretag eller regeringen kunde stå emot.
Setsuden förändrade till och med klädkoden på företagen så att kvinnorna fick byta ut kjolen mot långbyxor och värmen kunde skruvas ner på kontoren.
På tre år har Japan så gott som avvecklat kärnkraften, minskat energikonsumtionen motsvarande 24 kärnkraftsreaktorer (alla 48 stängdes efter katastrofen) och satsat massivt på statligt stödd solcellsenergi som förpliktigar elbolagen att köpa in solel från privatpersoner och småföretag till ett fast pris för 20 år framåt.
Det går. Det har Japan visat.

Annika Orre