DELA

Så fungerar ”fjällen light”

Jag överlevde semesterveckan i myggornas paradis Lappland, om någon undrar. Inte bara överlevde förresten, vistelsen bland bergstoppar, fjällbäckar och total radioskugga gjorde underverk för en stressad själ och kropp. Detta trots – eller kanske tack vare – att vår semesterstil snarast kan kalla för ”fjällen light”.

”Fjällen light”
är ett koncept som jag gärna delar med mig av. Om du, liksom jag, alltid har valt storstadssemester framför skidsemester och alltid känt en viss skepsis mot dem som frivilligt drar på sig en ryggsäck och Fjällrävenbyxor för att vandra i skog och mark, är det här ett utmärkt nybörjarkoncept. För man måste inte vara en vältränad friluftsmänniska som bara äter nötter för att gilla fjällen, tro mig.

Konceptet bygger
på tre enkla förhållningsregler. För det första måste man ha en stuga. Det går inte att bo i tält, då blir det genast en mycket mera seriös ton på fjällsemestern – man får ont i ryggen av liggunderlaget, håret blir tovigt och flottigt på grund av utebliven tvätt och man riskerar att drabbas av skörbjugg av all pulvermat. Nej, en stuga är det enda rätta!
Vi hyrde svenska Naturskyddsföreningens stuga, naturskönt belägen på ett litet, litet ställe som heter Aktse, strax intill den makalösa nationalparken Sarek. I stugan fanns hyfsat bekväma våningssängar, ett utrustat kök och en liten gasspis – men ingen el och inget vatten. Lagom primitivt för att man ska känna sig som en äventyrare, men också lagom bekvämt för att man inte ska ge upp fjällsemestern redan efter första dagen, med andra ord.

Det andra
man ska tänka på när man utför ”fjällen light” är att inte ta ut sig alltför mycket. Vi varvade långa och svettiga bergbestigningar och dagar fyllda av frisk luft med sovmorgnar och vilodagar inne i stugan då vi läste böcker och åt choklad. Ett mycket bra upplägg om jag får säga det själv.
Lagom hurtigt, men också lagom med slappartid.

För det
tredje finns det orsak att se över provianten när man fjällvandrar enligt vårt koncept. Se till exempel till att din stuga ligger nära en butik. I vårt fall hade vi en sådan tur att Svenska turistföreningen hade en fjällstation bara hundra meter bort, och deras lilla butik hade ett förhållandevis välsorterat utbud av torrvaror, konserver – och, framför allt, godis.
Det är viktigt att hålla blodsockernivåerna i schack när man befinner sig på tur, nämligen. Jag rekommenderar Marabous apelsinkorkant och ballerinakex, de håller humöret på topp.

Där har
ni det alltså, de tre stegen i ”fjällen light”. Nu har ni ingen ursäkt längre, det är bara att ge sig ut och upptäcka allt det där magiska som är fjällvärlden.

Minna Wallén-Widung