DELA

Public service – jo eller nej?

Så där. Nu hände det igen. Jag kunde inte hålla mig från att peta bort sårskorpan på något som bultar och ömmar.

Inte flyktingfrågan den här gången, och inte barn och mobiler.

Utan public service. Radio och teve i allmänhetens tjänst, oberoende av kommersiella krafter och marknadens tuffa villkor.

Orsaken var att Yle-kanalen Radio x3m i tisdags ställde frågan på webben: Jo eller nej till smörgåstårta? I morgonprogrammet hade programledarna nämligen haft en hetsig diskussion om detta och utnämnt smörgåstårtan till ”dagens hetaste debatt”.

Jag undrade helt stillsamt om det här är public service kärnverksamhet och fick förstås massor av reaktioner främst av Yle-anställda där kontentan var att svaret är ja. Allt är public service, public service är allt.

Hmm. Det jag ser är en jätteorganisation (Yle kostar 478 skattemiljoner euro varje år) som inte anser att det finns något behov av att diskutera innehållet. Men jag kan ha fel, jag är ju partisk.

Visst har Yle sagt upp anställda, många till och med. Men man definierar inte sitt uppdrag utgående från att det i första hand är viktig samhällsinformation man ska leverera. Något annat motiv för skattefinansieringen finns ju rimligtvis inte.

Men nu har flera utredningar inletts på statlig nivå och den ena presenterades i Hufvudstadsbladet i tisdags. Rapporten heter Vinn eller försvinn där den finländska mediemarknaden granskats på uppdrag av Kommunikationsministeriet. Minister Anne Berner tillsatte gruppen i somras och ordförande har tidigare Nokiadirektören Anssi Vanjoki varit.

Slutsatsen är att Yles ambition att ha så stor publik som möjligt skadar de kommersiella mediebolagen. Gruppens beska medicin är att Yle, som i dag köper in bara 6 procent av kommersiella bolag, föreslås på några års sikt köpa in så mycket som 30 procent nyhetsmaterial, drama och dokumentärer utifrån.

Yles roll som produktionsbolag ska alltså enligt gruppen minska medan rollen som distributionsbolag ökar.

Också på Åland väntar skattefinansierad radio och teve, enligt regeringsprogrammet. Kanske kan det finnas något matnyttigt att hämta i diskussionerna som förs utanför Åland innan klubban kommer fram?