DELA

På åländska ska det nog vara m/s

”m/s eller M/S, vad tycker du?” undrade vi i spalten i fredagens tidning.
Frågan aktualiserades av ett pressmeddelande från Viking Line där M/S Gabriella nämndes. Bolaget har gått in för versaler efter att ha konsulterat språkexperter i frågan.
Nya Åland har också en språkvårdare som kommer på regelbundna besök och nagelfar våra texter. M/S med versaler är vad som rekommenderas i hennes kretsar, så vad expertisen tycker är fastslaget.

Men med en dåres envishet vill jag ändå hävda att m/s känns mera bekant för våra läsare, och någon annan synpunkt har jag heller inte fått. Visserligen blev det inte så många kommentarer som jag hoppats på sedan mitt fredagsschema på grund av tvingande omständigheter blivit helt förryckt.
Normalt sitter jag i Mariebadsbastun vid 13-tiden på fredagar och omges av ett gäng äldre gentlemen som värmer upp inför vattengymnastiken. De har välgrundade åsikter om allting, men nu missade jag det givande sällskapet och skred in i värmen först efter kl 16.
Där satt bara Pop-Sixten och en karl som jag inte kände igen i halvdunklet. Hur inleder man en sådan konversation?
– Jaha pojkar, stora eller små bokstäver i m/s? Vad säger ni?
Nej, det fick vara.

m/s-förespråkarna som hört av sig är dock en kvalificerad skara. Bland dem en Ålandsbördig jurist på ett stort svenskt rederi med världen som arbetsfält och en mångårig kapten inom Viking Line.
Damen i grannhuset passade på när jag sorterade sopor.
– För mig existerar inget annat än m/s!
Ralph Sjöholm, aktuell som författare tillsammans med Bo Limnell till boken om Gustaf Eriksons ångfartyg, berättade att de penetrerat frågan ingående under arbetet. Då främst när det gäller förkortningar som brt och dwt. Förläggaren Ben Johans och mångkunnige Jerker Örjans var också inblandade och man kom fram till att båda varianterna ”duger”.
– Men jag vill nog ha små bokstäver.

Jag skriver m/s, mailade Johan Karlsson, och även Dick Aakula hörde av sig per e-post.
Dicks motivering med praktiska exempel tilltalade mig.
”m/s står för motorship, alltså är det på inget vis ett namn och skrives därför med små bokstäver”.
Tänk på hur det skrivs i texten:
”Förra veckan kom motorfartyget (på engelska motorship som förkortas till m/s) Adeny inseglande.”
Alternativt
”Förra veckan kom m/s Adeny inseglande”
Eller så här.
”Förra veckan kom M/S Adeny inseglande”
– I det första exemplet är motorfartygets namn ADENY, så även i det andra exemplet men i det tredje exemplet blir fartygets namn M/S ADENY vilket inte är korrekt. Jämför med s/v POMMERN
Bra talat!

Nu hävdar jag inte att M/S ”är fel”. Men att m/s är rotat hos många ålänningar med anknytning till sjöfart, det vill säga 99 procent. I alla fall bland 50-plussarna.
Viking Lines pressmeddelanden går ut på svenska och finska, och språkexperter i väster- och österled förespråkar M/S. Det känns kanske lite överdrivet att begära att de ska skicka dem ”på åländska” också med m/s.
Tack till Vikings förträffliga informationschef Johanna Boijer-Svahnström och alla andra inblandade i denna språkdiskussion.

Mårten Sundberg