DELA

Om jag vore din radiochef …

Det finns journalister som ska börja jobba på Ålands radio. Här några råd av radioräven Inga Heller:

Du ska vara ålänningens röst. Inte maktens röst som talar till ålänningar.

Svär aldrig i en studio.

Blir inte förvånad om gästerna i korridoren ser paffa ut när du och en manlig reporter – exempelvis Ulf Weman – kommer ut ur en studio. Du och han gör ju något som ni inte längre tänker på innebörden av, nämligen knäpper byxor och drar upp gylfen. Självklart. Ni vill ja ha l-u-f-t när ni läser nyheter.

Överbetona inte – då blir det sagostund.

Klä dig snyggt. Radiofolk är alltid mer välklätt än tidningsmurvlar. Det beror på att de är mer medvetna om metakommunikation, alltså om allt det som sägs utan ord.

Börja aldrig ett inslag/notis med ett direkt citat. Det är en gammal helig radiovisdom – och samtidigt något av Ålands radions signum. Det blir svårlyssnat. När avsändare nämns har lyssnaren glömt vad det hela handlar om.

– Det är inte klokt att bygga en ny skola här i Knäckebrohult, det finns inga pengar för sånt i kommunens kassa. Det säger Kalle Karlsson …

Nej. Vänd på steken:

Kalle Karlsson säger att han inte tycker det är klokt ...

Du kommer att tycka att du låter fånig. Det tar sju år att hitta sin radioröst. Att rösten känns främmande beror på att du i vanliga fall hör din egen röst både inifrån kroppen och med öronen. I radion hör du bara din röst utifrån.

Börja aldrig en nyhet med ordet ”landskapsregeringen”. Var pang på nyheten. Använd få siffror. Skriv som du säger; 300-tusen, 500 miljoner.

Säg aldrig ”etern”, nåt sånt finns inte.

Spring aldrig till en studio. Du blir garanterat andfådd efteråt.

Övergångarna är magi. På dem hör man skillnad på proffs och lekstuga.

Upprepa! Var inte rädd för att vara tjatig.

Lär dig läsa mot klockan så det låter klokt. 10 sekunders tystnad i radio är en eeevighet.

Läs högt! Givetvis läser du manus före sändning – ett radioteatermanus ska läsas 18 gånger. Du ska testläsa minst en gång.

Tänk själv! Sa jag det redan?