DELA

Konsten att ge konstruktiv kritik

Att kritisera är en fin konst. Att göra det konstruktivt är ett livslångt lärande.
Konstruktiv kritik är kritik som innehåller förslag till förändring. Motsatsen är destruktiv kritik. I det här jobbet dimper det ner av båda sorterna i mailboxen. Under mina år i branschen har jag fått många meddelanden med konstruktiv kritik framfört på ett trevligt sätt, men också ett antal tråkiga mail.
De mindre trevliga mailen kan både kategoriseras som befogad kritik framförd på ett osakligt sätt samt ren och skär destruktiv kritik som inte verkar ha något annat i sikte än att förminska och trycka ner. Trist tycker jag, för där försvinner all möjlighet till en givande diskussion.

Första reaktionen när man blir kritiserad är ofta att ställa sig i försvarsposition (inte alltid en vacker sådan) och tur är väl att det finns en fördröjning mellan konfrontation och svar i internetvärlden. Det ger tid för reflektion och analys. Då kan det vara värt att ta ett andetag och fråga sig själv: ”Är kritiken befogad?” samt ”Är den framförd på ett trevligt sätt?”. Är svaret ja på båda, förtjänar den ett befogat, trevligt svar.
Sanningen är att jag för länge sedan slutat svara på mail som är ohövliga.

Men det ska sägas att det inte alltid är lätt det här med kommunikation, och speciellt inte kritisk sådan. Ibland kan kritik som verkar konstruktiv i avsändarens ögon emottagas som destruktiv kritik av mottagaren. En liten miss i kommunikationen som kan leda till dålig stämning och absolut inga framsteg över huvudtaget för någondera av parterna.
Gudarna ska veta att även jag svarat allt för snabbt och irriterat på mail jag upplevt som attackerande. Det blir desto jobbigare att reda upp en situation när båda partera hävt ur sig tyckanden hit och dit.

Därför tänkte jag dela med mig av en liten guide från en svensk HR-blogg till hjälp för alla frågvisa, kritiska personer därute (och alla som ska bemöta uttalandena). Den går under rubriken ”Kritik som får din medarbetare att växa”:
1. Kritisera beteendet/saken, inte personen.
2. Se till att ha dina egna känslor under kontroll. Leverera inte kritik när du själv är upprörd eller färgad av tidigare erfarenheter.
3. Balansera den negativa kritiken med en ordentlig dos positiv feedback.
4. Generalisera inte genom att använda starka ord som ”alltid” eller ”aldrig”. Det är elakt, orättvist och uppmuntrar till bråk.
5. Samla inte på hög. Ta upp ett problem i taget – medan det är aktuellt.
6. Var konkret och saklig. Beskriv bara sådant du själv sett och hört, gör inga subjektiva tolkningar och gå inte andras ärenden.
7. Ta bara upp sådant som den kritiserade faktiskt har makt att förändra. Och som du själv är beredd att hjälpa till med att lösa!
8. Formulera kritiken i jag-form, hur du upplever och känner inför beteendet.
9. Framför aldrig kritiken inför andra, det är nedvärderande för personen ifråga.
10. Låt den du kritiserar komma till svars och lyssna med öppet sinne till hens förklaringar.

Heidi Hendersson