DELA

Klockmiss – igen

Hur många gånger har vi ställt om klockorna till vinter- och sommartid? Jo, 74 gånger hittills.

Och ändå. Suck. Stön. Hjärntrassel. FEL IGEN.

Jag har lärt mig alla knep som finns för att veta åt vilket håll klockan ska ställas. ”Tänk på sommarmöblerna, när det blir sommar ställer du FRAM dem och när det blir vinter ställer du TILLBAKA dem”.

Jo, det hjälper för stunden. Jag ställer klockan åt rätt håll. På telefonen alltså eftersom jag inte har någon vanlig väckarklocka. Då måste man komma ihåg om man har automatinställd tid eller inte. Så fixar man det och tror att allt är frid och fröjd. Så pyttsan heller.

Den här gången blev det till och med rörigare än vanligt. Först gick det fel på söndagsmorgonen och jag steg upp en timme för tidigt alldeles i onödan. Tack och lov att jag klarade av buss- och färjtidtabeller och kom av nattfärjan i Långnäs i rätt tid i alla fall.

Sen gick det fel på måndagsmorgonen också.

När jag kom till jobbet verkade det som om atombomben hade slagit ner på redaktionen. Tomt och öde. Kontors- och annonspersonalen upplyste mig vänligt om att klockan var bara åtta.

Det är för jäkligt. Varför måste vi överhuvud taget trassla med olika tider? Kan vi inte bara få ha sommartid eller vintertid året runt?

Ännu värre är det om man tänker på omställningen globalt. Klockorna ställs om i Europa och Nordamerika – men vid olika tidpunkter. I resten av världen har man samma tid året runt.

Vi fick sommartid 1980. EU införde gemensam sommartid först sexton år senare.Före det ställde olika länder om till vintertid på olika datum.

Men nu finns det hopp. Ett medborgarinitiativ om att slopa klockomställningen har redan samlat nästan 40 000 namn i Finland. Särskilt stort var intresset förra veckan när 15 000 namn samlades in.

Om initiativet samlar minst 50 000 namn behandlas det av riksdagen. I går vid lunchtid hade 44 602 personer skrivit på. Slutspurten pågår till den 10 april.

Jag är med.