DELA

Kallt krig – på is

Vjatjeslav Fetisov fipplar med telefonen och korrigerar glasögonen för att kunna läsa.

Gabe Polsky redogör intentionerna med sin dokumentärfilm. Utläggningen skenar i väg, ”Slava” tröttnar på den otålige amerikanen – hans svar på frågorna blir ett långfinger.

Jag hoppas att ni stannade uppe i måndags kväll för att se ”Red Army” på SVT, dokumentären om den sovjetiska ishockeymaskinen. Superfemman med Fetisov-KasatonovKrutovLarionovMakarov är och förblir såväl idrottspoesi som tidernas främsta enhet. Gnabbet mellan Fetisov och Polsky blir en sinnebild för att öst fortfarande är öst, väst alltjämt väst, även om det kalla kriget är över (?) sedan länge.

I sin dokumentär använder Polsky den berättarteknik som får alla idrottshistorier att växa. Han ser samhället genom sporten, och det finns fler goda exempel. Av en händelse kom dokumentären ”Of Miracles and Men” – som en del i ESPN:s magnifika ”30 for 30”-serie – bara månader efter ”Red Army”.

Den tar avstamp i USA:s sensationella OS-seger över Sovjet 1980, berättad ur rysk synvinkel. Om demontränaren Anatolij Tarasov, den revolutionäre romantikern som älskade sina spelare, och om ersättaren Viktor Tichonov, cynikern som blev en symbol för en alltmer paranoid statsapparat.

Trots att jag aldrig såg ”Superfemman” själv har jag hört berättelserna om hur den gjorde ishockey till konst, lekte ut långsamma kanadensare men dömdes bort av obehagligt hemmablinda domare i Canada Cup. 1981 hjälpte inte ens det i Montreal Forum; Sovjet totalförnedrade Kanada med 8–1 i finalen.

Det finns ett romantiskt skimmer över de där dystra spelarna som knappt ens jublade efter sina mål. Något hjärtskärande tragiskt i hur lagkapten Fetisov revolterade mot systemet och fick staten som fiende, men till slut också en öppen dörr till proffshockeyn i Nordamerika. Hos mig föds också en längtan till en sport som inte längre är. Ishockeyn i dag är en brunkarsport för fysiska 100-kilosmonster. Det finns inte tid för Makarovs trollkonster längre. I NHL är Pavel Datsiuk och Patrick Kane två av få kvarvarande exempel på spelare som fortfarande kan bryta mönstret.

Men allt har inte förändrats.

Öst är fortfarande öst. Väst alltjämt väst

Slava Fetisov är tillbaka i Ryssland, sitter i Duman och har tidigare varit idrottsminister i Putins regering. Numera är han förbundspamp i den ryska hockeyligan KHL. I våras föreslog han en lagändring som hindrar ryska ishockeyspelare från att lämna landet för spel i NHL innan de fyllt 28.

”Vi dräneras på talang annars”, var motiveringen.