DELA

Inne i bubblan

Har du någon gång pratat med en kompis om hur mycket du skulle vilja åka på resa och på samma dag dyker det upp annonser i Facebook-flödet av billiga resor till Thailand? För det har nämligen jag. Det här händer mig flera gånger om dagen.

Det spelar ingen roll vad jag pratar om, gång på gång ploppar det upp reklam för skor, gym, hotell, eller mobiler, bara för att nämna några. Men hur är det här möjligt? Svaret hittar du närmare än du tror, med stor sannolikhet i din hand, nämligen mobiltelefonen.

Din mobil vet allt om dig, vad du gör, var du är och vem du är med. Det här är förmodligen ingen nyhet då majoriteten av oss delar informationen frivilligt. Genom att du låter mobilens appar få tillgång till dina bilder, platsinfo och mikrofon kan alla annonser anpassas enligt vad du pratar om, gillar eller fotar.

Det här är ingen moralpredikan om hur farlig mobilen är. Även jag håller med om att det är skönt att slippa all onödig reklam som jag inte bryr ett dugg om. Samtidigt ser jag på det här med en viss oro. För det är inte bara annonser på Facebook och Instagram som är skapade enligt oss. Vi lämnar fotspår över allt på nätet och så gott som alla appar utnyttjar denna information på det här viset.

Innehållet på våra sociala medier är inte slumpmässigt valda. I sociala medier befinner vi oss alla i olika filterbubblor där den information vi ser i våra flöden beror på vilka vi är vänner med, vilka vi följer och vilka inlägg vi klickar ”gilla” på. Eftersom flödet är just personligt innebär det att vi inte ser hur mycket det skiljer sig från andra människors flöden. Det gör att det är lätt att tro att alla ser världen på samma sätt.

Alla har givetvis rätt till sin egna personliga åsikt. Vi tycker och tänker på olika sätt. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Men vad händer det då dina åsikter blir din egen fakta? Då våra nyhetsflöden bara förstärker den åsikt vi har? Hur skall vi i framtiden förstå hur den andra tänker? Det finns fler frågor än det finns svar.

Så vad skall vi göra för att inte påverkas av dessa filterbubblor? Svar: ingenting. Det att våra nyhetsflöden skräddarsys för oss är nödvändigtvis ingen dålig sak, vi får ju se det vi egentligen vill. Men någon gång kan det vara bra att stiga ur sin egna bubbla och gå till en annan.