DELA

I Dalbo i stället för Afrika

Jag blev inte journalist för att jag älskar att skriva. Jag blev journalist för att jag älskar att berätta.

Att vi ålänningar få veta vad som händer i vårt samhälle, och varför, är en viktig kugge i vårt demokratiska maskineri.

I dagsläget är det inte självklart att veta vad som är journalistik och varför vi gör de bedömningar och prioriteringar vi dagligen gör på Nyans redaktion. Så nu måste vi bli ännu bättre på att berätta.

I Sverige pågår som bäst ett spännande mediaprojekt där journalistikorganisationen ”Blank Spot Project” fått finansiering av Postkodlotteriet för att skola unga i mediekunnighet.

I realtid får skolelever följa med reportrar ute i fält i Afrika. Via direktlänk kan man både ge en berättelse på plats och samtidigt visa hur journalister jobbar.

Målsättningen är att unga själva ska få testa, och samtidigt få förståelse för, journalistikens metoder och vilken central roll pressfrihet har i fungerande demokratier.

Åtminstone 20 svenska skolor tänker medverka i projektet. Det här påminner mycket om något som vi på Nyan redan pysslat med i många år, fast i åländsk miniversion och utan häftig digital direktlänk till Afrika.

Nyan i skolan heter projektet där vi tillsammans med åländska skolor jobbar för att göra läsande och dagstidningen till en del av vardagen.

Under åren har vi bland annat gjort klasstidningar, tagit emot otaliga studiebesök i Nyanhuset, hållit föreläsningar och deltagit i både skrivskolor och mer filosofiska samtal.

Ett studiebesök hos oss ger en intensivdos i journalistik och åländsk tidningshistoria.

Det blir ofta trängsel runt bordet när vi bläddrar i gamla ”Nyor”. Sida efter sida i svartvitt.

Papper som börjar gulna. En stor favorit är att hitta Ny på Åland- bilder där man får se sig själv som baby i tidningen.

En chans som finns för alla som är under 35 år.

Vill er skolklass komma på besök? Hör av er!