DELA

Det är dags att börja leva mer miljövänligt

Den 19 augusti tog jordens resurser slut för i år. Då inträffade den så kallade ”Overshoot Day”, eller på svenska ”Den ekologiska skuldens dag”. Sedan dess lever vi alltså över planetens tillgångar.
”Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion–och om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt 3 planeter”, skrev Världsnaturfonden i ett pressmeddelande man skickade ut i samband med den dystra dagen.

Det kan kännas hopplöst men det finns sätt att leva mer miljövänligt. Enligt Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, måste människor ta sitt globala ansvar och sluta tära på naturkapitalet och framför allt sluta lagra mer koldioxid i atmosfären genom ohållbar konsumtion av resurser och fossil energi.
Borgström-Hansson förordar att man byter till förnybara energikällor som sol och vind, och hon uppmanar folk att välja MSC-märkt fisk (Marine Stewardship Council) och FSC-certifierat trä (Forest Stewardship Council) för att produkterna då kommer från väl förvaltade källor.

Men vad kan vi som enskilda individer ändra i vår vardag för att bli snällare mot miljön? Mycket faktiskt.
Här följer några tips:
– Ät mer vegetariskt, ekologiskt och närproducerat.
– Släng inte mat. Nyligen kom information om att svenskarna spolar ner 26 kilo mat per person och år i avloppet. Gör en matlåda av dina rester istället.
– Cykla, gå eller åk kollektivt istället för att ta bilen.
– Släck dina lampor när du går hemifrån. Dra ur sladdarna till hemelektronik som drar ström även i avstängt läge.
– Byt ut dina glödlampor mot lågenergilampor.
– Sopsortera.
– Skippa engångsgrejerna. Använd till exempel tygkassar istället för plastkassar när du handlar.
– Shoppa second hand. Du kan hitta mycket fina kläder, möbler och andra saker på loppis.

En bonus med att leva lite miljövänligare är att det blir billigare. Om man slutar slänga mat, köra bil, överdosera tvättmedel, förbruka onödigt mycket el eller köpa en massa nya kläder som man egentligen inte behöver finns det plötsligt pengar över till annat.
Bra va?

Malin Lundberg