DELA

Den kvinnliga krigsföraren

Maha al-Qatani hade packat sina essentialiteter – deodorant, tandborste, extra kläder och bönematta. Det var den 17 juni i år och hon klev in i familjens bil.
Hennes och andra kvinnors kamp för rätten att få köra på gatorna hade fått glöd från revolterna i arabvärlden den senaste tiden.
Al-Qatani åkte fast. Hon fick böter men slapp fängelse. När tvåbarnsmamman Manal al-Sharif i maj lade ut en You Tube-video av sig själv körandes fick hon fängelse i nio dagar. Böter blev en triumf.

Förbudet är lagligt sanktionerat i Saudiarabien. I ”väst” förbryllas vi av ett sådant till synes absurt rättssystem.
Orsakerna bakom går att tvista kring. Beror det på det starkt konservativa kungadömets sharia-tolkning, islams lagar införda i rättssystemet? Eller är det främst en maktstyrning uppifrån för att hålla koppel på invånarna och särskilja könen, ”for better or worse”?
Inget i koranen säger att kvinnan inte tillåts köra ett fordon. Jag har själv läst den i svensk översättning inklusive mycket av de till stor del rådande tolkningarna. Förbudet verkar istället grunda sig i den gamla beduinkulturen som till relativt nyligen utvecklats till dagens moderna Saudiarabien.
Amerikanska magasinet Time publicerade nyligen en artikel i ämnet. De menar att Youtube-filmen gick över gränsen för många: ”Den här typen av aktivitet är inte en del av vår kultur”, säger en shejk till Time.

Problemen lagen för med sig är ett gissel för kvinnorna. Den ena halvan av befolkningen får förlita sig till männen när det gäller mathandling, barnhämtning och läkarärenden. Huvudstaden Riyadh är större än Los Angeles. Samtidigt skriker lokaltrafiken med sin frånvaro.
Vissa familjer tar hjälp av anställda chaufförer, men alla har inte råd med den förmånen. Ofta betyder det att kvinnan måste ta arbete för att ha råd att betala för tjänsten. Så faller logiken helt.
Ett annat bakslag visar sig inom arbetslivet. Att anställa en kvinna i en stad utan möjlighet till publik transportering är knappt ekonomiskt försvarbart. Ska ett företag förlora på att tvingas hyra in extra chaufförer? De är säkerligen få.

Körkortsfrågan är kanske inte det allvarligaste uttrycket för diskriminering i Saudiarabien, men det är en brännhet fråga. Skulle kvinnor få köra bil, en relativt harmlös förändring, kan det i sin tur leda till lättnader på annat håll. I dag får de varken resa utomlands eller ta banklån utan tillstånd från en man.
De ansvariga är inte ”männen”. Självklart finns det män som uppmuntrar sina hustrur till civil olydnad. Baksmällan kan vara att hela familjen bestraffas – ett vanligt tilltag i diktaturer. Kryptoniten är hela etablissemanget: Som svärdet i stenen, svårt att rubba på traditioner.
En gräsrotsrörelse verkar ändå sakta men säkert uppstå och de sociala mediernas vikt kan inte underskattas. Tvåbarnsmamman al-Sharif startade kampanjen Women 2 Drive på internet och Youtube-filmen postades också på Facebook. Sedan dess har ett dussintal gelikar trotsat förbudet och gett sig ut i stormen. Förhoppningen är att Saudiarabien som sista land i världen tar någons förnuft till fånga.

Cecilia Lindvall