DELA

Blott Sverige svenska korvar har

Allt sedan jag började frekventera Åland, och sedermera flyttade hit, har jag försökt finna vad som skiljer Sverige och Åland åt.
Jo, visst, de självklara sakerna som olika nationer, Ålands särställning som autonom region och Ålands hav finns ju där. Men jag menar på ett mer folkligt plan. Vad har ålänningar som inte svensken har, och vice versa.
Efter mycket funderande och iakttagande – och en hel del spontana debatter om ämnet – har jag kommit fram till den springande punkt som i grunden skiljer svensken från ålänningen.
Korven.
Japp, det är så enkelt som den skinnklädda slaktavfallsprodukten. Som svensk måste jag sätta ned foten, slå mig för bröstet och deklarera:
– Ni ålänningar förstår er inte på hur en korv ska ätas.

Korv avnjuts allra bäst grillad i ett bröd. På korven ska finnas senap och ketchup, om lusten faller på kan den också garneras med exempelvis gurkmajonäs, räksallad och/eller rostad lök. I en mer modern och vågad tappning funkar också en avklippt baguette med hål i, men då tillförs med fördel en sås.
Här på Åland har jag fått ta mycket skit för min inställning. ”Nädu, siddu, korv ska ätas som den är, kanske med potatissallad”, sa en antagonist. En annan tittade bara på mig med lika delar föraktfull och förbannad blick och fnös.
Uppenbarligen är korvområdet minerad mark på Fredens öar, men jag vidhåller att giftermålet mellan korven och brödet är grundläggande. Det är så det har varit, det är så det är och det är så det ska vara.
Problemet är bara att det är hart när omöjligt att äta en bra grillad med bröd på Åland.
Visst, den lokalproducerade wienerkorven är god, men jag hävdar att wienerkorv ska kokas – inte grillas. Många har de senaste månaderna sagt emot mig på den punkten också, men jag gissar att de blott beror på att alternativ till den smala kokkorven saknas.
Men, säger vän av ordning, vi har ju grillkorvar också! På sätt och vis, men de är tjocka, en decimeter långa och böjda. Visa mig det bröd som passar till så ska jag med glädje acceptera den som ett substitut för den traditionella svenska grillkorven. Tills dess ser jag den som ett misslyckat försök.

Vidare har ni förvisso andra varor som skulle kunna antas vara till för att inmundigas som varmkorv, med förbehållet att det krävs minst tre stycken för att fylla upp ett standardbröd. Vad är grejen med er och era korta korvar?
Nja, tills vidare får jag ta vad som finns. Men drömmarna om en härligt grillad svensk korv med frasig yta och brännhett innandöme, i ett lagomt grillpressat bröd på en korvmoj i Svedala finns där hela tiden.
Som en klyfta mellan Sverige och Åland.