DELA

Årets sista lögn

Att det ska vara så förbannat svårt att ljuga.
Tanja Gonzalez har drabbats av hemlängtan och gjort sin sista arbetsdag på Åland 24. Vi hade en strålande idé om att jäklas med henne när hon gjorde sin sista nyhetssändning. Vi skulle skriva falska nyhetstelegram med så många besvärliga ord och namn som möjligt. I synnerhet finska namn.
Att höra Tanja, som har sina rötter i Chile, kämpa med det finska uttalet har varit trevlig eftermiddagsunderhållning för oss som sitter i närheten när nyheterna filmas på redaktionen.

Smeds satte ribban högt med sitt fejkade telegram som började med invecklat nonsens om subsidiaritetsprincipen och slutade med Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark. Däremellan kom en rad svåra finska för- och efternamn.
Mitt bidrag var en helt påhittad grej om att Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub kommit fram till att användningen av antidepressiva medel ökar på Åland och att provisorn Tapio Rautavaara säger till Nya Åland att de mest utskrivna medlen är ”aripiprazole, bupropion, escitalopram och desvenlafaxine”.
Det tog inte länge efter att jag mejlat det till Tanja innan telefonen ringde.
– Måste man räkna upp alla dom här medlen, undrade hon.
– Nja, nog kan man väl stryka något.
– Och varför har användningen ökat?
– Jag vet inte…. vi fick bara ett pressmeddelande om det här. Själva utredningen har inte kommit ännu.
– Men var kan jag hitta någon som säger varför det är så här? Vem ska jag prata med?
Pust.
– Svårt att säga. Åsub tar bara fram statistiken, sedan får andra analysera varför det är så. Men jag kan kolla med Åsub….
– Kan du göra det? Tack!

Jaha. Nu skulle jag snabbt hitta en landskapstjänsteman som var redo att ljuga för en reporter bara för att vi här på redaktionen skulle få ett gott skratt.
Tanja hade åtminstone inte ringt till Centralapoteket och bett att få tala med Tapio Rautavaara ännu. (Tapio Rautavaara var en känd finsk sångare och skådespelare som avled 1979).
Jag var på vippen att ringa till Åsubs Jouko Kinnunen för att be honom ljuga litet (och hans namn skulle ha varit knepigt för Tanja) men nej, våra tjänstemän har nog viktigare saker att göra.
Så jag förlängde telegrammet:
– En möjlig förklaring, som inte är statistiskt säkerställd, är att många drabbats av seasonal affective disorder, SAD.

Alla satt med öronen på spänn när Tanja läste fusktelegrammen.
Vi hade svårt att hålla oss för skratt men roligast av allt var att Tanja fixade uppläsningen. Vilken stjärna! Vilket mediabolag som än anställer henne i Stockholm gör en bra investering.

Patrik Dahlblom