DELA

1984 allt närmare

I våras stal någon en kvinnas mobiltelefon i Helsingfors, enligt hennes egen utsago. Hon gick till polisen med sitt ärende och anmälde stölden. Kvinnan hade en synkroniseringsfunktion påslagen på sin telefon, som i realtid överförde allt innehåll från telefonen till hennes dator och vice versa. Det hann inte gå länge efter stölden förrän en bild dök upp på kvinnans dator. Bilden hade en man tagit av sig själv med hennes telefon. Kvinnan antog att det handlade om tjuven och lät bilden spridas över Facebook. Någon dag senare lämnades telefonen in till Helsingforspolisen av en man som påstod sig ha hittat telefonen, då hade bilden delats av tusentals personer på Facebook.

Livet blir allt surare för tjuvar i dag i takt med att smarta mobiler blir allt vanligare. Lurarna värda flera hundra euro är åtråvärt stöldgods, men kan vara ett besvärligt byte med tjänster som Find my iPhone och Wheres my droid. Apparna fungerar på telefoner med Apples och Googles operativsystem och kan bland annat noggrant lokalisera en stulen telefon på en karta.

Tjuvar lär heller inte bli förtjusta i Tile, vars leveranser börjar i vinter. Tile marknadsförs som världens största lost and found. Det handlar om en vit bricka, smal som ett kreditkort och kanske en fjärdedel av ett till ytan. Brickan kan hängas på en nyckelring eller fästas till så gott som alla ytor med hjälp av ett lim. Ens bricka eller brickor registrerar man till sitt konto i Tileappen och hittar på så sätt sina ägodelar. Har en ägodel blivit stulen kan man märka den som stulen i appen. Då använder appen sig av andra Tileanvändare och skickar dig information om var ägodelen befinner sig, om den befinner sig nära en annan Tileanvändare.

Till det mesta finns det dock ofta en baksida, även här. I dagens gps-era blir gränserna till våra privatliv allt suddigare och det mesta fungerar enligt en Descartes-aktig princip. Jag ser, alltså är jag synlig. Tile använder användarnas positioner utan att de vet om det för att lokalisera en stulen vara. Men vad om någon knäcker koden till Tiles övergripande system och får upp folks hemnycklar och bärbara datorer på en karta?

Apples och Googles lokaliseringsfunktioner innebär också att båda företagen, om de så önskar, antagligen kan plocka fram dig på en karta när de vill. Och efter Edward Snowdens avslöjande av samarbetet mellan bland andra Apple och Google och USAs säkerhetstjänst, kan man bara gissa sig till hur många amerikanska tjänstemän och privata säkerhetsentreprenörer kan se dig valsandes omkring som en röd prick på sina skärmar.