DELA

Pokémonjakt – det nya turistlockbetet?

När den digitala och den faktiska världen allt mer börjar smälta ihop är det lätt att sätta de teknik-skeptiska skygglapparna på. Men det finns många möjligheter med teknologins framsteg, inte minst för turismen.
Det är svårt att missa den nyaste smartphoneflugan, Pokémon Go. Löpsedlar och internetartiklar hissar och dissar spelsuccén och pokémon-jakten går het, även på Åland. Som med många andra skärmbaserade fenomen har farorna och de potentiella skadorna relaterade till appen diskuterats hett och det är lätt att bara avfärda spelhysterin som ännu en i raden av teknikbaserade tidsfördriv, en hype som snart dör ut.

Men sanningen är att Pokémon Go markerat något av en sensationell topp i det virtuella spelandet. Med start i ”Tennis for two”, som skapades av William Higinbotham 1958 med en analog dator och ett oscilloskop, har dataspelen kontinuerligt utvecklats och blivit en erkänd hobby. Med smarttelefonens framsteg har mobilspelen slingrat sig fram miltals från de första små Nokiaormynglen. I och med mobilen blev spelen tillgängliga för alla, men Pokémon go har tagit spelandet ett steg längre. Genom att sammanföra den med den verkliga världen. Mitt i allt är det svårt att skilja på de två. Och det kommer fortsätta i den här riktningen. Det är något att ta i beaktande i utvecklingen av den verkliga världen, inte minst turismen.

Företagare och turistnäringar världen över har insett Pokémon-jaktens potential. Genom att placera ut så kallade lockbeten, ”lures” kan man locka folk till sin verksamhet. I framtiden ska det även bli möjligt för spelare att byta Pokémons, vilket gör att stoppen kan bli långa och sociala, ett attraktivt incitament för vilken restaurang- eller kioskägare som helst att bekanta sig med spelet.

Fantasimonstren är som sagt bara ett led i teknologins framfart in på gator och torg. Allt mer information och kommunikation flyttas till de digitala plattformarna.

Det är nämligen ute med skyltar. Det konstaterade destinationsutvecklare Magnus Krantz på Visit Åland i samband med att man presenterade den nya digitala satsningen för Bomarsund. Planen är att få trådlöst internet över hela området så att besökare kan komma åt informationen via smarttelefoner och surfplattor. Det är det senaste i ledet av virtuella satsningar från Visit Ålands del. I vintras bjöd man in tio bloggare från Europa, Asien och Nordamerika Åland för att ge Åland mera synlighet på internet och sommaren 2014 spelade British Airways in en reklamfilm om Åland som nått över 1,2 miljoner människor på sociala medier.

Visit Ålands vd , Lotta Berner-Sjölund, säger att teknologin spelar en allt större roll i turistupplevelsen. I allt från att leta information och boka till att uppleva på plats.

2051 ska Åland vara ett hållbart resmål, enligt landskapsregeringens ambitioner. Redan har Åland blivit klassat som ett av världens hundra mest hållbara resmål, enligt det internationella nätverket Green Destinations. Kanske kan digitaliseringen vara ett verktyg i att skapa ett grönare turist-Åland?

Kanske ser vi snart Pokémon-fiske från Pommern, eller stadsvandring i Picacchus fotspår? Möjligheterna är oändliga.