DELA
Foto:

På söndag visar vi riktningen

År 1893 infördes allmän rösträtt i Nya Zeeland. Men då gällde den inte de mörkhyade. 1903 infördes allmän rösträtt i Australien, åter endast för den vithyade befolkningen.
1906 infördes allmän rösträtt i Finland och från att ha gällt 10 procent av befolkningen gällde nu rösträtten 90 procent av befolkningen som hade fyllt 25 år. De som inte fick rösträtt var yrkessoldater, personer under förmyndarskap, personer som inte betalat skatt under de två senaste åren och andra suspekta och brottsliga grupper.

Mäns rösträtt har varit lättare att införa. Sist i Europa med att införa kvinnlig rösträtt på nationell nivå var Liechtenstein 1984. I den schweiziska kantonen Appenzell-Innerrhodens Landsgemeinde fick kvinnor rösträtt först 1990, och då efter ett beslut från högsta domstolen.

Det som, förutom att kvinnor fick rösträtt så tidigt, var speciellt för Finland var att kvinnor också kunde kandidera i val. I riksdagsvalet 1907 valdes världens första kvinnliga riksdagsledamöter, 19 stycken, in i den finländska riksdagen.

Så ni ser, rösträtten har en historia och är inte självklar för alla. Det finns fortfarande länder där alla inte får rösta.

I söndagens lagtings- och kommunalval på Åland är det många som får rösta, men inte gör det. Det kan inte sägas för många gånger; den som struntar i att rösta ger bort sin röst till motståndarna. Eller som den avgående lagtingspolitikern Fredrik Karlström noterar i sin blogg: Dåliga politiker väljs av goda människor som inte röstar.

Kasta inte bort möjligheten att påverka din kommun och ditt landskap. Rösta på någon som tycker som du så ökar chansen radikalt att du får det samhälle som du vill ha. Även om just din kandidat, eller ditt parti, inte tar makten, är du genom att rösta med och visar att det finns folk som stöder hen och hens parti. Och genom rösterna kan partiet och kandidaten få det självförtroende som krävs för att bygga upp sig inför nästa val. Ingen röst är bortkastad.

Du kan också helt enkelt gå och rösta för att visa vad du tycker. Valresultatet visar vilken riktning Åland ska ta de kommande fyra åren.

Vill du vara med och visa riktningen ska du ta en promenad till din vallokal på söndag. Det lönar sig.