DELA

Ovärdiga konspirationsteorier

Exakt vad som har hänt och vad som föranledde husrannsakan hos Åland post lär vi få veta inom sinom tid.

Fram tills dess ska politiker undvika spekulationer och konspirationsteorier.
Vad var det egentligen som hände i Sviby förra veckans tisdag när tullen gjorde en oanmäld husrannsakan?

Bilden är splittrad.

Åland Posts vd Henrik Lundberg var själv inte på plats utan i Stockholm. Det hindrade honom inte från att i tidningen Åland beskriva situationen som ”helt jävla huvudlöst”, ”orimliga proportioner” och ”övervåld”. Enligt hans bild ska 20 stycken beväpnade tulltjänstemän ha stormat in i postens lokaler bara för att få massmedial uppmärksamhet.

En som däremot var på plats när husrannsakan inleddes var postens personalchef Johan Haglöf. Enligt honom ska allt ha gått lugnt till.

Tullen ger sin bild av det som hände i dagens Nya Åland.

Vad som föranledde husrannsakan är ännu inte offentligt. Det vi vet är att utredningen pågått i nästa ett år och att brottsrubriceringarna är allvarliga: grovt skattebedrägeri, grovt dopningsbrott, smuggling och olovligt utövande av ett yrke inom social- och hälsovården.

Men oavsett vad som hänt kan vi slå fast följande.

Postens vd Henrik Lundberg uttalar sig mycket hårt i tidningen Åland. Det är lätt att ta till överord när man blir chockad. Men att ett stort landskapsägt bolags vd går till hård attack mot en myndighet tyder på dålig krishanteringsförmåga och omdömesförmåga.

Ålands framtids Axel Jonsson är inte sen med att försöka utnyttja läget. I en insändare kritiserar även han tullen för övervåld och Finansministeriet för att ha beställt attacken. Ytterst allvarliga anklagelser från en lagtingsledamot.

Men vad Axel Jonsson baserar sina anklagelser på får läsaren aldrig reda på. Det enda vi får reda på är att Jonsson får ”totalitära vibbar” och att han tror att Finansministeriet ligger bakom. Slutsatsen och teorin säger mer om Jonsson och den politiska agendan han driver om vad som faktiskt hänt.

Med på ett hörn finns också finansminister Mats Perämaa (Lib). Utan att själv ha talat med tullen om varför husrannsakan har gjorts uttalar han sig i tidningen Åland och kräver att tullen förklarar sitt agerande. Som landskapsregeringens representant kan man förvänta sig att finansministern först kontaktar tullen och försöker ta reda på vad som hänt innan han kommer med krav och uttalanden som riskerar att spä på konflikten.

Det är klart att man blir skärrad om ett 20-tal personer från tullen, polisen och gränsbevakningen dyker upp på arbetsplatsen. Att posten dessutom upplever att de visat stor samarbetsvilja med tullen gör förståelsen för den oanmälda husrannsakan minskar.

När utredningen blir klar under nästa år får vi förhoppningsvis veta mera. Innan vi vet vad det hela handlar om ska man vara försiktig med slutsatserna. Och finns det tecken på övervåld ska de utredas.

Skatteundantaget ger de åländska företagen en rejäl fördel. Men skattelagstiftning sällan enkelt. Men att posten inte känner till regelverket är anmärkningsvärt. Speciellt som verksamheten bygger på att nyttja skatteundantaget till max.

Flera åländska företag har genom året rört sig farligt nära lagens råmärken. Ska man göra det måste man ha stenkoll på lagen. Att säga att man inte visste är en dålig förklaring om man styr ett landskapsägt bolag. Att posten, enligt Lundberg, ändå rättat till felet direkt när det upptäcktes hedrar dem ändå.

Det är självklart att finska myndigheter behöver granska att också åländska företag, precis som finska företag, håller sig till de gällande lagarna. Annars kan det bli höga böter från EU.

Om man, som Axel Jonsson vill bland in självstyrelsepolitik, kan man konstatera att de åländska bolagens taktik att utnyttja skatteundantaget till max knappast kommer minska rikspolitikernas intresse att ge Åland mera beskattningsbehörighet.