DELA

Ok för hög lön, men skippa bonusarna

Grattis mariehamnare. Dels till en ny stadsdirektör, dels till fullmäktiges beslut att skippa bonusdelen av den väl tilltagna chefslönen.
Vad är medellönen för en anställd vid Mariehamns stad? Inte så hög.
Vad är medellönen för en bankdirektör? Ganska mycket högre, även i en liten bank som Ålandsbanken.
Vi får förmoda att det i varje fall är mer än vad stadens nyvalde stadsdirektör Edgar Vickström tjänar i sitt nya jobb, bonus eller inte bonus. Så när grabbarna på banken ser vad han går med på nu kanske de skrattar.
Å andra sidan skrattar inte de anställda inom staden med en lön under 2.000 euro i månaden lika mycket, och det är dem han blir chef för.
Det är helt enkelt en skillnad mellan privat och offentlig sektor. Inom offentlig sektor är det skattemedel man får sin lön av, och skattebetalarna man ansvarar inför. Den produkt som ska ut är service inom vård, skola och omsorg. Pengarna ska alltid ta slut, annars ska man ta ut mindre av skattebetalarna. Är man dessutom av den övertygelsen att ett högt skatteuttag är av ondo finns en dubbel motivation att pressa kostnader.
Det kan vara bra. Eller inte.
Inom privat sektor jobbar man för vinst, liksom inom de bolag som lever i marginalen mellan privat och offentligt (Paf, Posten). Som chef är man duktig om man pressar personal och kostnader för att få ut så mycket pengar som möjligt på sista raden i bokslutet. Ofta får man bonus om vinsten stiger.

Att gå in för bonuslöner för en chef inom offentlig förvaltning är riskfyllt, inte för att det nödvändigtvis är fel med bonusar, utan för att det handlar om ett offentligt uppdrag där chefen ska få extra betalt för att jobba extra bra, vilket i klartext handlar om att han ska få andra att jobba extra bra, utan bonus. Hur skulle man till stadens skattebetalare och anställda kommunicera varför en människa ska få mer betalt för att andra ska göra jobbet billigare? Hur skulle man driva igenom besparingar med en chef vars lön årligen stiger med mer än alla andra sparar?
Och hur skulle man förklara att just Mariehamn, med en hel rad andra kompetenta sökande, anställer en vars lönekrav leder in på en väg man kanske inte vill gå?
Om vi jämför lite siffror kan man konstatera att Mariehamn är en synnerligen generös kommun att jobba för. Större kommuner, som Karleby eller Raseborg har stadsdirektörer med betydligt lägre löner.

Om Edgar Vickström var rätt val för posten återstår att se, det kan han ju mycket väl vara, men att precis i kölvattnet av en djup ekonomisk kris som kännetecknades av höga chefslöner och bonusar gå in på samma väg just inom offentlig sektor, skulle vara okänsligt.

När stadsstyrelsen förhandlar klart med Edgar Vickström, sätt då en ren lön, så hög som den behöver vara och som man bedömer sig ha råd med, och motivera varför arbetsuppgifterna kräver det.
Att årligen dingla framför näsan på stadens anställda att chefens lön, som rymmer fyra vanliga anställda, stiger mer än alla andras vore otaktiskt. Särskilt med ett uppdrag som per definition ska skötas med full insyn av stadens medborgare.
Det blir kanhända en ny erfarenhet av Edgar Vickström, men låt oss ge honom en chans att göra skäl för pengarna.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax