DELA
Foto: Viking Line

Nytt fartyg skickar positiva signaler

Viking Lines meddelande om ett nytt fartyg skickar en positiv signal om framtidstro till det åländska näringslivet.

Men valet av det kinesiska skeppsvarvet gör att nyheten tas emot något svalare på rikssidan.
Viking Line nysatsar på ett systerfartyg till Grace. Det nya fartyget ska också drivas med flytande LNG-gas och beräknas vara färdigt om drygt tre år. Viking Lines rörelseresultat de senaste två åren visar en tydligt uppåtgående trend, till stor del tack vare oljepriset.

Men i en värld som i alla fall närmar sig peak oil, även om vi inte är framme än, etablerar sig LNG som en toppkandidat att ta över som det nya drivmedlet i Europa.

EU är världens största importör av naturgas och i februari 2016 skrev EU-kommissionen att säkerställandet av tillgången till LNG är en nyckel för EU:s energiunion. Viking Line är ett känt varumärke i Finland och Sverige, och färjtrafiken spelar en viktig roll för logistiken mellan länderna. Och rederiet måste, som alla andra, satsa för att hänga med i utvecklingen. Att rederiet nu gör just det skickar positiva signaler till näringslivet.

På fastlandet lämnar bygget ändå något av en bitterljuv känsla, eftersom det nya fartyget ska byggas av det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding vilket betyder att många arbetstimmar läggs i Kina i stället för i Åbo.

Viking Grace byggdes av dåvarande varvsägaren, STX, i Åbo där Meyer Turku nu bygger fartyg. STX var i början av 2010-talet på konkursens rand och varvet räddades till stor del tack vare att Grace-ordern placerades där. Viking Line fick då ett miljöstöd på 28 miljoner euro för bygget av fartyget tack vare drivmedlet.

De senaste två fartygen, Grace och XPRS, har båda byggts i Finland.

Det är en av orsakerna att det fanns förhoppningar att det nya fartyget också skulle byggas med inhemsk arbetskraft.

Nu är det dock andra tider i Åbo, varvet anlitas flitigt och det har fartygsbeställningar till år 2024. Det finns inte plats för bygget av ett nytt fartyg i Åbo.

Att bygga i Kina innebär en lägre prislapp. Viking Line får för sina 190 miljoner euro ett fartyg som är 218 meter långt, tar 2 800 passagerare och har ett bruttoregisterton (brt) på 63 000 ton.

Föregångaren Grace är också 218 meter lång, tar 2 800 passagerare och har ett brt på 57 000 ton. Men Grace kostade 240 miljoner euro. För 50 miljoner euro är det möjligt, till och med rimligt att bryta ny mark hos Xiamen Shipbuilding.

Viking Line har tidigare erfarenheter av byggen som inte gått vägen utomlands. Det spanska varvet Astilleros de Sevilla som skulle bygga Viking Lines ADCC, en ersättare till Rosella på linjen Mariehamn–Kapellskär, avbröts efter tre år.

Varvet hade då svåra ekonomiska problem och kunde inte hålla tidtabellen.

Men långt ifrån hela fartygsbygget sköts utomlands. Viking Line nämnde direkt framtida samarbeten med Wärtsila som byggde bland annat motorerna på Grace.

Deltamarin och ABB nämns också redan nu som samarbetspartners vilket betyder att finsk arbetskraft i allra högsta grad är delaktig i bygget.

Och kör fartyget under finsk flagg bidrar Viking Line fortsättningsvis till att driva in skattepengar till landet.