DELA
Foto: Manfred Werner/Wikimedia CommonsTAR ÖVER? Robotarna kommer i framtiden att utföra mycket av det vi människor i dag gör. Men vem bär ansvaret när det går fel?

När roboten tar över

Det har varit temat för mängder av filmer. Och nu tar robotarna över allt mer av våra sysslor.
Den senaste tiden har tre separata händelser vittnat om den tydliga trenden att maskinerna är på väg att ersätta oss människor på allt fler områden. Sedan länge är stora delar av tillverkningsindustrin automatiserad och i verkstadshallarna är stora robotarmar minst lika vanliga som mänskliga.

Men mer är på väg, som de tre händelserna som sagt varslat om.

Den första är kanske den minst överraskande, men var ändå en världssensation som rapporterades till och med på den här sidan. Google-ägda företaget Deepmind har utvecklat ett dataprogram kallat Alphago. Det ställdes mot den sydkoreanske mästaren Lee Se-Dol i det uråldriga asiatiska spelet Go. Datorn vann matchen, som spelades i fem ronder med 4-1, trots att spelet anses vara väldigt svårt att lära en artificiell intelligens.

Tidigare har superdatorer både vunnit och förlorat mot till exempel schackmästare.

Den andra händelsen var den svenska mediebranschens årliga konferens Meg i Göteborg förra veckan. Där handlade väldigt mycket av snacket om två saker: datajournalistik och textrobotar. Det senare, robotarna, är på väg att slå igenom på bred front. Det är maskiner som matas med data, exempelvis matchfakta från fotbollsmatcher, och sedan skriver artiklar utifrån detta baserat på mallar skrivna av reportrar.

Sverige största lokaltidningskoncern, Mittmedia, har testat textrobotar i några månader och visar bra resultat. Främst är handlar det om matchnotiser från hundratals fotbollsmatcher under helgerna, matcher i lägre serier som annars inte skulle fått något utrymme. Nu skriver roboten enkla texter och publicerar på nätet och i appar. I dagarna har också nyhetsbyråerna TT i Sverige och NTB i Norge planerar att börja leverera texter skrivna av robotar.

Den tredje händelsen var ett pressmeddelande från finska Trafikverket som berättar att man nu färdigställt en utredning om en framtid med ”automatiserad körning”, det vill säga förarlösa bilar. I det stolta pressmeddelandet förklarar man att Finland ska befinnas sig i framkant av den tekniska utvecklingen och för att vara redo för den kommande utvecklingen just med förarlösa bilar på vägarna har man nu som första nation gjort en sådan utredning.

Vi vet sedan tidigare att Google har förarlösa bilar som rullar i Kalifornien, och flera andra utvecklare har liknande projekt.

Att datorer och robotar tar över sådant som vi människor traditionellt har gjort själva är förstås både hot och möjlighet – jobb försvinner, men maskinerna kan göra sådant som vi inte längre har tid med, till exempel. Men utvecklingen väcker också helt nya dilemman. I både fallet med textrobotarna i media och de förarlösa bilarna uppstår frågan om vems ansvar det är när något går fel.

Tidningar har ansvariga utgivare som ska ta ställning till artiklar utifrån lagar, regler och etiska riktlinjer. Hur gör en robot det? Mittmedias utvecklingschef, Robin Govik, sa på Meg att Mittmedia hittills löst det genom att begränsa området inom vilket roboten verkar. Men hur det blir i framtiden vet få.

Samma sak med bilarna – vem bär ansvar om en förarlös bil krockar? Ägaren? Tillverkaren?

Att robotarna kommer att ta över mycket av det vi gör i dag är snarare en fråga om när snarare än om. Men innan vi kommit dit måste tankearbetet och debatten kring etik, moral och juridik föras.

Annars kan det kanske bli så som filmerna så ofta visat oss. Kaos.