DELA

Martha – ett nätverk i tiden

I Nya Ålands serie gästledare under sommaren har turen kommit till Ålands Marthadistrikt. Verksamhetsledare Ann Gustafsson håller i pennan.
Idag är Martha med sina drygt 10.000 medlemmar den största finlandssvenska kvinnoorganisationen.
Vi står för balans och hållbarhet i vardagen genom mottot: ”Medvetna val för en hållbar livsstil”. Här på Åland har Martha funnits i drygt 100 år och kan stoltsera med att ha startat många samhällsomvälvande verksamheter.
Vad sägs om barn- och mödrarådgivning, skolrådgivning, skolbespisning, hemsysterverksamhet, barnhem, simkurser med mera?
Hygienfostran för att hindra smittsamma sjukdomar sköttes också av marthorna.

Det genomgripande syftet var då, liksom nu; att hjälpa och underlätta för familjerna och att skydda och stöda barnen.
Idag är vi nästan i samma situation igen. Familjerna behöver hjälp, föräldrar behöver få stöd i sitt arbete, även om upphovet till problemen är helt annorlunda.

Med dagens snabba tempo, med medier som ”styr upp” vår tid; kan det ibland vara svårt att orka med vardagen. Kemikaliespäckad färdigmat är billig, ofta tilltalar de smakmässigt.
Antalet kemikalier i såväl mat som hygienartiklar är oräkneliga. Vi hör från många forskningsresultat att dessa kemikalier utgör ett hot mot vår hälsa (både fysiskt och psykiskt) men våra myndigheter har ingen beredskap att skydda oss. De verkar snarare skydda oss från våra utmärkta närproducerade råvaror i och med sin hårda övervakning av producenterna.

Marthas stora projekt ”Hantera Vardagen” hjälper unga och inflyttade genom att erbjuda verktyg till en livsstil som är hållbar för såväl hälsa som miljö. Vi förespråkar en måttlig konsumtion, närproducerade eller ekologiska råvaror, kläd- och hemvård med minimalt med kemikalier.
Detta är egentligen en ny variant av Husmodersskolan – mycket komprimerad. Syftet är detsamma. Våren 2012 har vi också bidragit till integrationen med ovannämnda kurser för inflyttade. Kommer man från en annan kultur är det viktigt att lära om de lokala råvarorna och att förstå det nya hemlandets grundläggande vanor.

Elisabeth Dahlén och Sigbritt Fagerström från Östra Saltviks Marthaförening fick förfrågan vad föreningslivet ger. Svaret var: ”umgänge över generationsgränserna, glädjen, gemenskapen, tillfredsställelsen när man lärt sig något nytt, skratten (när man inte lär sig). Man har fått lära sig massor inom mängder av områden och samtidigt har man fått nya vänner. Det är också en härlig känsla att tillsammans gjort något riktigt nyttigt”.

Ålands Marthadistrikt har detta år utökat kåren med knappt 20 % – de flesta i åldern 25-40 år.
Nu gäller det att jämsides; inspirera den traditionella ”martha-andan” och välkomna de yngre, mycket moderna medlemmarna, stöda samtliga i deras liv och i deras val i livet. Vi ser fram emot att känna gemenskapen, lära av varandra och framförallt: Ha trevligt tillsammans oberoende om det handlar om hjälpverksamhet, om att lära sig något nytt eller om att umgås i all enkelhet.

Ett viktigt nätverk att vara del av, en sammanslutning som har uträttat storverk i ett sekel på Åland, en gemenskap med 10.000 kvinnor i alla åldrar i svenskfinland.
Det är Martha – i tiden!
Ann Gustafsson
verksamhetsledare
Ålands Marthadistrikt