DELA
Foto: Jeremic Slavoljub

Mansdominansen på stora scenen är ett problem

Rockoff drar mer publik än något annat evenemang på Åland. Ålänningar och turister, kvinnor och män, unga som gamla samlas på Torget i Mariehamn.

Men scenen är männens arena, också i år.
Äntligen kom värmen till oss och vi påminns om att sommaren snart är här och allt det roliga den för mer sig. Semester med lata dagar på stugan eller stranden. Ljusa nätter, grillkvällar och middagar i goda vänners lag.

Det finns mycket att se fram emot.

För många är Rockoff sommarens höjdpunkt. Festivalen och dess besökare för med sig en stämning och skapar en puls som Mariehamn bara har en unik vecka om året, den sista i juli. Besökare från öst och väst reser hit och för mången ung är Rockoff enda anledningen till deras Ålandsvistelse.

Festivalen skapar dessutom positiva ringeffekter för många företagare och det finns många skäl till att värna om detta evenemang.

Men Rockoff bör bli en mer jämställd festival och således en bättre och mer modern sådan. År efter år har den stora majoriteten av artisterna som äntrat scenen varit män. Årets upplaga är inget undantag.

Med tre kvinnliga artister av 21 hittills bokade akter så landar den kvinnliga representationen på ynkliga 14 procent. Om man i beräkningen tar med alla medlemmar i varje akt försämras siffran betydligt.

Rockoff är långt ifrån ensam om att vara dåliga på att boka kvinnliga artister, men det är en klen tröst och ingen ursäkt.

Lyssnar man på radion eller kollar in topplistorna finns det gott om kvinnliga röster och nya stjärnskott tänds allt oftare. Musikindustrin förändras så varför hänger inte festivalbokarna med? Att det finns en publik för kvinnliga artister kan väl ingen förneka?

Metoo med de många vittnesmålen rörde också om i musikbranschen och en förhoppning började gro om att arrangörer skulle ta större beaktande gällande vilka artister man väljer att boka. Men det ter sig om att minnet hos dem är mycket kort eller så väljer de att blunda.

Det finns dock de festivaler som aktivt försöker förbättra situationen. I början av året kungjordes det att 45 internationella festivaler gått samman för en jämställd könsfördelning. Initiativet går under namnet Keychange som drivs av den brittiska organisationen PRS Foundation.

“Som många andra, vi är både trötta på och uttråkad av hur mansdominerad musikindustrin är” skriver Thomas Ryjord från festivalen Trondheim Calling i ett pressmeddelande om Keychange. I Sverige stöder redan festivalen Way Out West och förbundet Musikcentrum Riks initiativet.

Kanske kunde Ålands populäraste musikevenemang hoppa på tåget?

Strävan efter mer jämställda festivaler är mycket mer än en symbolfråga. Etablerade kvinnliga artister förtjänar att bokas lika lika mycket som sina manliga kollegor.

Mer kvinnliga akter skulle vara en del i en positiv förändring i branschen, inte minst genom att unga tjejer får förebilder och självförtroende till att själva våga äntra scenen.