DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lockade Viking hit Fifax nya ägare?

Var det en slump att Fifax kunde meddela om försäljningen till ett kinesiskt bolag dagen efter att Viking Line bekräftade att nybygget i Kina blir av? En lycklig slump i så fall, men visst känns det som om någon har hjälpt till.
När Viking Line i höstas gick ut med beskedet att ett kinesiskt varv skulle få nybygget var alla inte nöjda. Man borde gynna inhemskt och vad vet kineser om fartygsbyggen, löd kritiken. Men Viking Lines påtagligt försiktiga ledning förhastar sig inte utan placerar ett nybygge där man får det förmånligast, så har man alltid gjort och nu blev det Kina.

Många minns hur god tid rederiet tog på sig innan man beställde Viking Grace. Det krisade för varven i Finland, de var i desperat behov av arbete och regeringen var villig att gå in med stöd. Till slut var priset det rätta och rederiet slog till.

Och när nu Viking Lines påtagligt försiktiga ledning har bestämt sig för att tiden är den rätta för att beställa ett nytt fartyg så är det bara att glädja sig, för det betyder att man tror på satsningen, man tror på framtiden, vilket i sin tur är till fördel för hela samhället.

Det man också tror på är miljövänliga lösningar. När Grace byggdes för gas så var det det första stora passagerarfartyget med den lösningen. Nu får allt fler upp ögonen för gasen – delvis till följd av EUs strängare utsläppskrav – och hamnarna strider om att få bunkringsstationer. Följande steg är rotorsegel, något man som lekman ser fram emot med stor nyfikenhet.

Kopplingen till Fifax? Finns den eller ser det bara så ut? Fifax ledning har berättat att köparen investerar i intressanta tekniska lösningar runtom i världen. Fifax passar bra in i den modellen. Men hur fick det kinesiska bolaget upp ögonen för Fifax satsning på en landbaserad fiskodling i Eckerö? Scannade man in vad som görs av intresse på Åland? Eller noterade man att en rederikoncern på Åland var på väg att beställa ett stort passagerarfartyg i Kina med alla tänkbara miljövänliga lösningar, något som uppenbarligen är av stort intresse för just den här köparen. Visserligen har förhandlingarna mellan Fifax och den kinesiska köparen pågått länge, styrelseordförande Pentti Kulmala var i Peking för ett år sedan för att sondera för en landbaserad odling i Kina, men Viking Lines förhandlingar har också pågått ett bra tag.

De två affärerna kanske inte har något alls med varandra att göra, visst kan slumpen spela in, men systemet med köp och motköp är inte okänt när det görs affärer med statlig inblandning.

Det vi i vilket fall som helst kan förvänta oss är fler turister från Kina. Viking Line har redan en tid satsat på turistgrupper från Kina och intresset lär inte minska om grupperna kan resa med ett toppmodernt, miljövänligt fartyg som har byggts på ett kinesiskt varv. Till detta kommer att Finnair flyger till Xiamen i sydöstra Kina, där det aktuella varvet ligger, så därifrån är det enkelt att ta sig till våra breddgrader. Plus att Finnair, liksom Viking Line, satsar på personal som kan kinesiska.

Det är bara att hälsa såväl turister som investerare och det nya fartyget välkomna.