DELA
Foto: Stefan Öhberg

Låt Alandia Cup bli en minnesvärd vecka – av rätt anledning

Den här veckan spelas över 16 000 minuter fotboll i Alandia Cup.

Låt så många av de minuterna som möjligt fyllas av glädje.
Från söndag till torsdag drabbar 97 lag samman i över 400 matcher, men Alandia Cup handlar inte bara om fotboll. Det handlar om alla de frivilliga krafter som ställer upp och fixar med mat, logi och logistik för att få en så stor turnering som Alandia Cup att fungera. Det handlar om ledare, föräldrar och domare som under fem hela dagar gör sitt yttersta för att turneringen ska bli en upplevelse värd att minnas.

Förhoppningsvis, i alla fall.

Ungdomsidrotten brottas med ett svårlöst problem. Det handlar om åskådare, ofta föräldrar eller släktingar, som inte alltid inser att det först och främst ska handla om glädje och inte om resultat.

Enligt en svensk nationell undersökning som presenterades i slutet av maj ifjol upplever 83 procent av svenska fotbollsföräldrar ett problem med andra föräldrar som pressar sina barn för hårt och kritiserar domare eller ledare. Enligt samma undersökning överväger ett av tre barn att sluta spela på grund av ovan nämnda orsaker.

Det svenska fotbollförbundet har från och med 2017 slutat räkna poäng i seriespel för barn under 13 år, med undantag av större turneringar som till exempel Gothia Cup. Orsaken är barn inte ska lastas av att fokusera på en serietabell utan kan koncentrera sig på just den match som spelas för tillfället.

– Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning när du inte behöver sikta på kvartsfinal, semifinal eller final, sade Lars Norman, vice ordförande för Dalarnas fotbollsförbund, när Dalarna införde systemet.

I en turnering som Alandia Cup behövs förstås poängsystemet för att bestämma vem som ska gå vidare i turneringen. Men regeln ger en tydlig fingervisning om att det för många, inte alla, finns en hemläxa att göra när det kommer till inställningen gällande ungdomar och idrott.

Eller som före detta fotbollsproffset och svenska VM-legendaren Kennet Andersson uttryckte det i SVT:s underhållningsprogram Mästarnas mästare:

– Även om jag har varit proffs i fotboll kan jag inte stå vid sidan av planen och instruera när tränaren kanske har kommit med helt andra instruktioner utan att jag vet om det.

Om Kennet Andersson kan, så kan alla andra också.

Enligt Christian Augustsson, lektor i idrottsvetenskap vid Karlstad universitet som har studerat föräldrapress inom barn- och ungdomsidrotten, är det viktigt att finnas tillgänglig utan att ta för stor plats. I SVT listar han vad föräldrar ska tänka på i samband med ungdomsidrott:

Låt barnet/ungdomen berätta hurdan support från läktaren hen vill ha. Det viktigaste enligt Augustsson är att finnas där, även om det kan vara svårt att låta någon annan ta huvudansvaret och bara vara tillgänglig. Inse att du är viktig: utan föräldrar blir det ingen barn- och ungdomsidrott. Och kom också ihåg att inte bara prata om sport, det finns mycket annat roligt att prata om också.

För pressen att prestera tar inte slut bara för att domaren blåser av matchen. För mycket prat och för mycket kommentarer även efter avslutad match kan påverka inställningen till idrottandet.

De flesta vet redan allt det här, men i bland kan det vara nyttigt att bli påmind även om självklarheter.

Alandia Cup är en turnering som många minns hela livet, fyll den här veckan med positiva upplevelser. Då är alla vinnare på torsdag.