DELA

Lägg ned bössan och ta upp en bok, gubbe

Pojkar läser inte. Det är tjejigt, pappa läser inte och lärarna vill att grabbar ska läsa samma böcker som flickorna.
Nu måste vi skärpa oss, gubbar.
Läsning och läsförståelse är grunden till kunskap. Kunskap är nyckeln till en framgångsrik framtid.
Därför är det alarmerande att åländska pojkar halkar efter när det kommer till läsandet. Och än värre: svenske litteraturforskaren Lars Brink tror att det bland annat beror på att papporna inte läser och därmed sänder signalen att det inte är viktigt att förkovra sig i böcker.

Min generation växte upp med spännande böcker. Det var Biggles, det var Åshöjden och det var 5-böckerna. Varje termin fick vi i skolan i läxa att läsa en bok, vilken fick vi själva välja bara en bok blev läst. Läsningen blev naturlig, biblioteket hade en jämn ström låntagare. Så är det inte i dag.
Eller, jo förresten, enligt Pisa-undersökningen är det fortfarande så – för flickor. Tjejerna väljer fortfarande att bege sig in i den underbara värld böckerna erbjuder, som triggar fantasin, får oss att tänka i andra banor och ger oss nya kunskaper.
Men pojkarna väljer annat. Kanske lockar tv-spelen mer, kanske idrotten eller ett meka. Det är alla bra sysselsättningar (jo, även tv-spelen), men något kommer att fattas kommande generationer om vi inte lockar alla barn att läsa.

Får man tro Lars Brink ligger en stor del av problemet alltså hos pojkarnas manliga förebilder. När inte pappa, sportstjärnan eller vem nu pojken ser upp till, väljer bort böckerna ses det som en signal om att läsande inte är viktigt. Signaler som säger att pojkar ska ägna sig åt manligare saker, det ska jagas, det ska sparkas boll, det ska snickras.
Missförstå mig rätt nu, det är inget fel att jaga, spela fotboll eller att bygga saker, men som föräldrar och förebilder måste vi tänka på de outtalade signaler vi sänder ut. Om vi inte läser, inte talar om läsande, gör heller inte de som ser upp till oss det. Som i allt räcker det med lite för att rasera mycket. Undrar hur mycket svenske landslagsstjärnan i fotboll, Tomas Brolin, förstörde när han på frågan ”senast lästa bok?” svarade:
– Bok, nej så sjuk blir jag aldrig!

Varifrån inställningen att läsande är något för tjejer, att det inte är manligt, kommer är ett mysterium. I böcker har de största hjältarna fötts, genom böcker har många av historiens största hjärnor berättat vad de kommit på och de största äventyren har alla beskrivits först i böcker.
Det finns heller ingen motsättning i att vara en riktig karlakarl och samtidigt älska att få slå sig ned med en bok och försvinna bort för en stund. Ingen kan väl komma på tanken att kalla en sådan äventyrlig själ som Hemingway för mesig?
Nej, gubbar, passa på att använda era barn och barnbarn som ursäkt för att maka ned er i favoritfåtöljen med en väl vald bok.

Det är nu inte bara pappor och idrottsmän som är att skylla för det klena intresset från pojkar att läsa på Åland. Också lärarna har ett stort ansvar. Brink konstaterar att många lärare jobbar för hårt med den uppfostrande delen i undervisningen, och på så sätt mister pojkarnas intresse för litteratur.
– Lärarna, ofta kvinnliga, gör ibland fel och vill ge pojkarna böcker som flickorna i vanliga fall gillar så pojkarna ska utvecklas i empati och mognad. Det kan slå helt fel ut, så pojkarna inte alls vill läsa, berättade Brink i Nya Åland förra veckan.
Så, en sak i taget. Först få dem att läsa – och då är Sune eller Biggles lika bra som Anne Frank – och sedan kan vi introducera dem till nästa steg.
Det viktiga är att få så många ungdomar och barn som möjligt att läsa. Det är nyckeln till kunskap. Och kunskap är nyckeln till framtiden.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax