DELA
Foto: Johan OrreINVESTERING Gästskribenterna har valt ett symbolord mot främslingsfientlighet. Mats Adamczak valde "investering".

Invandring är en investering

Den här veckan har Nya Åland bjudit in gästskribenter på ledarsidan. Skribenterna berör främlingsfientlighet på olika sätt. I dag skriver Mats Adamczak.
Det senaste halvåret har det diskuterats livligt om flykting- och invandrarfrågor på Åland. Huvudargumenten har varit att man målar upp skrämmande hotbilder och stora kostnader för de människor som kommer hit till Åland. Visst kan man förstå de människor som på allvar är rädda för att deras barn och fruar skall bli våldtagna eller att man blir av med sitt jobb och att de inte är speciellt intresserade av att utsätta sig för den risken.

Om vi börjar med den ekonomiska sidan, så kan man definitivt säga att det är en kostnad med att ta emot kvotflyktingar. Dock får det åländska samhället ekonomiskt stöd för de tre första åren. Det man har glömt bort i den åländska debatten är att det även är en investering för det åländska samhället när vi tar emot kvotflyktingar. Detta är också en skillnad i tänket mellan Sverige och Finland, men mera om det lite senare.

I alla tider har det varit viktigt med rekommendationer när man skall köpa tjänster. Visst var det relevant att veta att man kunde lita på rörmokaren innan man släppte in honom i huset, men mycket viktigare har det varit, när det gällde vem som skulle vara barnpassare hemma hos sig, m a o ju närmare ens privatliv det handlar om, desto väsentligare är det vilket rykte personen har. Detta gäller inte bara personer och företag utan det gäller även i allra högsta grad länder, öar och ända ner till vem som är grannar till det huset som man tänker köpa.

Idag har det blivit ännu mera centralt med ryktesekonomi när den s k Sharing Economy (att människor sprider sina värderingar, tips och rekommendationer via sociala medier) har tagit fart. Detta gör att om vi på Åland blir kända för att inte tycka om folk från andra länder, eftersom vi inte ens kan ta emot 20 stycken kvotflyktingar, så kommer även intresset från invandrare att avta.

Tyvärr förstärks den bilden internationellt av att man i en åländsk kommun anställt till den högsta posten i kommunen (kommundirektör) en person som i absolut största delen av sitt vuxna liv ägnat sig åt icke demokratiska aktiviteter. Dessa två saker tillsammans gör att bilden av Åland inte är positiv om vi vill ha hit invandring.

Man säger ofta att invandringen sköts mycket dåligt i Sverige och är en stor kostnad för samhället. I Sverige har andelen födda utomlands ökat med 600 000 personer från 1 miljon år 2000 till 1,6 miljoner (ca 16 procent) 2014. I Finland är motsvarande siffror att andelen utlandsfödda har ökat från 140 000 år 2 000 till 320 000 (ca 6 procent) år 2014.

De som påstår att invandring är ekonomiskt dålig för ett samhälle, borde då enkelt kunna visa det genom att titta på den ekonomiska utvecklingen i respektive land.

Sedan 2009 då Finland och Sverige låg på samma nivå 115 BNP, så har Finland mer eller mindre stampat på stället med ett BNP på 118 år 2014 och dessutom med en negativ trend, när samtidigt Sverige har stigit BNP stigit 130. (Källa OECD).

Enligt en nyligen släppt rapport från tankesmedjan Arena idé, har Sverige tjänat 900 miljarder på invandringen! (Artikeln publicerad i Veckans Affärer.)

Med andra ord invandrarna är inte bara en kostnad utan de är även en investering för ett samhälle!

Malmö är känt för sina invandrarproblem. Finns det då några positiva sidor med att Malmö har en multikulturell miljö? Enligt en undersökning som OECD gjorde om de mest kreativa städerna i världen så kom Malmö på fjärde plats!

Man jämförde hur många patent som man hade fått per capita i respektive stad. Stockholm kom på 8:e plats och Göteborg på 12:e. Enligt Forbes så tror man att Malmös höga placering beror på att det är en mångkulturell stad och att nära hälften av befolkningen är under 35 år. (Ingen finländsk stad fanns med på topp 15- listan!)

Helt klart är att det blir mera dynamik i ett samhälle som är mångkulturellt och precis som med allt finns det både fördelar och nackdelar med det.

Intressant är att om invandringen är enbart en kostnad så borde väl rimligen Sverige vara i en riktig ekonomisk knipa eftersom man har fem gånger mer invandrare i Sverige än i Finland. Det borde dessutom ske flera mord och bli många flera dömda våldtäktsmän per capita i Sverige, men det är faktiskt tvärtom! Det är till och med mer mord och våldtäkter till antalet i Finland fast man är bara hälften så många invånare där jämfört med i Sverige. (Källor BRÅ och Finska statistikcentralen)

Rätt gjord är invandring en bra investering!

<04_brödtext_noterat>Mats Adamczak