DELA

Ingen människa är en, inte ens på en ö

I dag är det nästan ingen människa som bara har en identitet som är viktig. Och det är bra.
I onsdagens nummer av Nya Åland, som vi ägnade åt en djupdykning i hur integration fungerar och inte fungerar på Åland, framkom många intressanta saker.
Den mest fascinerande är kanske hur långsamt ett nytt lager av identitet läggs på gamla, och hur svårt det är att beskriva vilken identitet man egentligen har, fast den ofta känns självklar.
I den fjärde delen av Åland24-serien ”Jakten på Svenskfinlands själ” träffade tv-teamet bland annat en vietnamesisk flykting i Jakobstad, en man som bott i staden i 22 år och behärskade den lokala dialekten av svenska utan problem. Hans omedelbara reaktion på frågan om han nu är finlandssvensk, var ”nej”.

För inflyttade till Åland, även från andra delar av Finland eller nordiska länder, tar det cirka 20 år innan man börjar definiera sig som ålänning. 20 år är en lång tid i en människas liv.
När människors identitet(er) formas sker det ofta i relation till annat och andra.
Vad är det jag inte är?
Vilka rättigheter har jag inte?
Var är jag inte född?

Det är relevanta frågor, men i en värld som är så rörlig och snabb som den är idag borde det vara lika viktigt att fråga
Vad kan jag vara?
Vilka rättigheter har jag, här?
Var bor jag nu?
Vem vill jag bli?

En självklarhet är det också att de allra flesta människor bär på flera identiteter som lyfts fram i olika situationer, och ibland bara när någon frågar.
Är jag ålänning? Ja, hur menar du? Det är en fråga som idag måste specificeras.
Inte ens ålänningar födda och uppvuxna på Åland är på bara ett sätt. Alla etniska (ursäkta uttrycket) ålänningar är inte intresserade av jakt eller sommarstuga. Det finns de som avskyr ålandspannkaka, de som inte bryr sig ett skvatt om självstyrelsen och de som tycker att en annan skärgård är finare.

I ett modernt samhälle får man vara många saker. Faktum är att ju fler identiteter man bär på, desto bättre. Flera språk, flera erfarenheter, flera roller. Flera källor att ösa ur när man ska ge sitt bidrag till det samhälle man bor i.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax