DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Idrotten är sin egen marknadsföring

Idrotten är viktig för marknadsföringen av Åland.

Men idrotten är också ett av de områden som bäst klarar av att marknadsföra sig själv eftersom utövarna är på ständig jakt efter nya utmaningar.
Lagtingsledamot John Holmberg (Lib) kritiserade på insändarplats i måndagens tidning Visit Ålands marknadsföringsbroschyr för 2017 eftersom idrotten inte fanns representerad. Idrotten som är ett dragplåster för Åland borde ha fått större utrymme, menade Holmberg. Vd Lotta Berner-Sjölund förklarade i samma tidning att idrottsevenemang var ett av de områdena som Visit Åland marknadsförde mest 2016. Prioriteringen ligger dock på digitala kanaler och inte i den breda marknadsföringsbroschyren som Holmberg syftar på.

Sportens dragningskraft för turist-Åland är viktig, och det är förtjänstfullt av Holmberg att värna om idrottens plats när Åland ska locka människor. Men idrotten har en förmåga att locka sin egen målgrupp utan den traditionella, breda marknadsföringen. För att hålla på med sport i någon form betyder oftast att resa.

Att hitta nya utmaningar är en stark drivkraft för många som sysslar med idrott. För att göra det måste man också resa till nya platser. Några av de flitigaste helgpendlarna är de som åker till tävlingar och matcher. Man kan inte heller alltid välja destinationen eftersom tävlingarna flyttar runt mellan olika platser.

Den inkluderar människor i ett brett åldersspann och från olika samhällsklasser. En golfhelg, en ungdomsturnering i fotboll eller ett veteranmästerskap i simning samlar människor som vill möta nya motståndare eller bryta ny mark inom sin sport.

Ö-spelen är ett av världens största idrottsevenemang sett till deltagarantalet, bara sommar-os och Commonwealth Games har flera deltagare. Där möts friidrottare, seglare, skyttar och simmare från olika delar av världen. Till spelen på den engelska ön Jersey skickade Åland ett flygplan med idrottande ambassadörer som anslöt till truppen bestående av 4 000 aktiva. För att inte tala om 2009 när spelen ordnades på Åland. Då kom 2 900 personer till Åland för att tävla, exklusive alla funktionärer, tränare och supportrar.

Under fjolåret deltog 259 lag i IFK Mariehamns officiella turneringar, det är nytt rekord. 259 lag blir i slutändan många spelare, ledare och föräldrar/supportrar som kommer till Åland. Alandia Cup har varit fullbokad sedan i höstas. Utöver IFK Mariehamns siffror ordnas förstås många fantastiska idrottsevenemang på Åland. Majoriteten av dessa hade troligtvis aldrig kommit till Åland annars.

IFK Mariehamns ligaguld blev en synlighetssuccé för Åland. Bragden uppmärksammades av en av Sveriges mest kända sportskribenter, Erik Niva, men också av det franska fotbollsmagasinet So Foot och amerikanska ESPN, för att nämna några.

All den här idrottsturismen har förstås inte kommit av sig själv. Det ligger målmedvetenhet, långsiktighet och en otrolig arbetsinsats i botten för att kunna arrangera de här typerna av evenemang på Åland som vi i dag nästan tar för givet.

Idrotten förtjänar sin plats i de klassiska marknadsföringskanalerna men det är sannolikt så att idrotten klarar sig bra även om den inte inkluderas. För idrotten marknadsför sig själv, och även Åland.